Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

DO KRAJA GODINE IDENTIFIKACIJA POSMRTNIH OSTATAKA DVADESETAK SRBA

Datum objave: utorak, 13 novembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije za pitanja nestalih Veran Matić najavio je da će do kraja godine biti indentifikovani posmrtni ostaci dvadesetak Srba stradalih u Hrvatskoj tokom sukoba 1990-ih godina.

Foto: RTS

“Porodice dvadesetak srpskih žrtava mogu prisustvovati identifikaciji i posle DNK potvrde podudaranja podataka preuzeti posmrtne ostatke svojih najdražih”, rekao je Matić za “Večernje novosti”.

On je naveo da je još dvadesetak tijela ekshumiranih u posljednjih mjesec dana iz 76 poznatih grobnih mjesta dopremljeno na identifikaciju.

Matić kaže da ima vrlo pristojnu saradnju sa hrvatskom Komisijom za nestale, ali da njegov kolega Ivica Vrkić nema saradnju sa Upravom za zatočene i nestale, jer pomoćnik ministra ratnih veterana Stjepan Sučić ne priznaje instituciju specijalnih izaslanika.

“Potrebna je saradnja obe strane”, naglasio je Matić i naveo da je u toku rad na petom izdanju knjige nestalih na prostoru Hrvatske, uz saglasnost dvije strane, te da je potrebno u jednoj bazi prikupiti sve što o nestalima imaju srpske službe, Hrvatska i Hag.

On je ukazao na to da je posao obiman, a da svi slučajevi nestalih nisu prijavljeni po modelu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta sa davanjem uzoraka za DNK analizu, te će zato morati da se napravi velika kampanja za prijavljivanje što većeg broja nestalih, sa svim podacima i uzorcima DNK.

“Važno je da se sa srpske strane lociraju sva mesta na kojima bi mogla biti tela ubijenih. Svako davanje podataka mora biti društveno podržano konsenzusom, moraju se povećati kapaciteti onih koji se ovim bave i utvrditi činjenice o Vukovaru i akciji `Oluja` koji nose naveći broj nestalih”, rekao je Matić.

“Večernje novosti” navode da je identifikacija usporena i da se godišnje identifikuju posmrtni ostaci najviše 50 žrtava, dok se u hrvatskom Zavodu za sudsku medicinu nalazi više od 900 tijela Srba stradalih u ratu 1990-ih godina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Otpočela ekshumacija Srba stradalih u „Oluji“

Veritas: U Hrvatskoj muk o ekshumaciji Srba sa groblja u Zadru

Počela ekshumacija Srpskih žrtava u Karlovačkoj županiji
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top