Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ĐURIĆ: RAKIJICA ČESTO TUKAO ZAROBLjENE SRBE

U nastavku suđenja desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Mirko Đurić rekao je da je optuženi Mato Živković, zvani Rakijica, često tukao Srbe zatvorene u osnovnoj školi u Donjoj Mahali i da ih je tukao čime je stigao, naročito kada je bio pijan, što se dešavalo često.

Foto: shutterstock

„Rakijica je bio ponizak, užasno je izgledao i užasno se ponašao. Divljak. Tjerao nas je da kleknemo da nas jašu Dama /Damir Kljajić/, Žika /Anto Živković/“, posvjedočio je Đurić.

Svjedok je ispričao da su ga, nakon zarobljavanja 8. maja 1992. godine u Novom Gradu, pripadnici vojne policije HVO-a sa ostalim zarobljenim Srbima zatvorili u osnovnoj školi u Donjoj Mahali, u kojoj su zatekli veću grupu vojnika.

Rekao je da je tada upoznao Peru Vincetića zvanog Konj koji ih je upozorio da je on glavni i da ga moraju slušati.

Đurić je dodao da je tada zapamtio Rakijicu, Damu i Žiku. Svjedok se prisjetio da ih je maltretirao i skeledžija koji je često dolazio u logor.

Đurić je potvrdio da je išao na prinudni rad, na danonoćno kopanje rovova i tranšea na liniji, a često je čistio tuđe kuće i šupe.

„Na kopanje smo išli i iz Domaljevca gdje je nas desetak dovela vojna policija u podrum neke kuće. Osim kopanja rovova i tranšea, prenosili smo i sanduke sa municijom. I tu, na liniji, bilo je batinanja. Neko naiđe i išutira te. Nisi se imao kome požaliti, ako se žališ, ode glava“, ispričao je Đurić.

On je potvrdio da je prilikom kopanja rovova od granate poginuo Ostoja Lešić iz Novog Grada, te da ne zna šta se desilo sa tijelom koje je odneseno sa linije.

Prema njegovim riječima, kada su ih obilazili pripadnici Crvenog krsta, nisu smjeli da kažu ništa loše i tada ih niko nije dirao. Već po njihovom odlasku, sve se vraćalo na staro.

Đurić je rekao da je bio u zatočeništvu 13 mjeseci i da je razmijenjen 15. juna 1993. godine.

Svjedok Tužilaštva BiH Milorad Vuković ispričao je da je zarobljene Srbe ispred osnovne škole u Donjoj Mahali 8. maja 1992. dočekao Pero Konj koji je naredio da se okrenu prema zidu i rašire ruke i noge, nakon čega su ih pripadnici vojne policije više od jednog sata tukli po bubrezima, dok ne padnu.

„Policajci su se Peri obraćali sa `gospodine`. Nas su tukli i tako su se zabavljali. Rekli su nam da smo tu dovedeni da nas pobiju“, ispričao je Vuković.

Tokom mjesec dana, koliko je bio zatvoren, Vuković je rekao da je sa Đorđem, čijeg se prezimena ne sjeća, i Nebojšom Lazićem bio odveden u podrum kuće u Domaljevcu, u kojoj tada osim njih trojice, niko nije bio.

„Čuvala nas je vojska iz Rijeke koja nam je davala hranu i cigare. Rekli su nam da ćemo kopati rovove za minobacače. Jednog dana, tokom radova, u našoj blizini pala je granata i ranila me u podlakticu desne ruke. Nebojša je ranjen u plećku, a Đorđe u debelo meso. Tom prilikom je poginuo vojnik koji nas je čuvao“, ispričao je Vuković.

Svjedok kaže da su, nakon ovog slučaja, sva trojica bila pošteđena radova, te da im je Pero Konj 5. novembra 1992. godine rekao da idu u razmjenu „jer su sakati i da mu takvi ne trebaju“.

Vuković se prisjetio da je sa radova na liniji pobjegao Drago Milošević iz Novog Grada, koji je kasnije nađen u kanalu. Dodao je da su tada svi zatvorenici na liniji bili isprebijani jer su mu navodno pomogli da pobjegne.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, zatim Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. decembar.

Izvor:SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok vidio ubistvo Makse Gavrića

Mato Živković tukao srpske zarobljenike

Simić: Rakijica jedva čekao da istuče zatvorenog Srbina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: