fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Đorđe od Valandovo

Hoće li Makedonci u Đorđu Ivanovu, u danima pred nama, dobiti svog Karađorđa, ili novog Pitu Gulija.

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

Po onome što gledamo poslednja dva-tri dana, izgleda da je Balkan dobio novog Karađorđa. Preterujem, naravno, ali je meni ta asocijacija zaista sevnula kada je objavljeno da je predsednik Makedonije, Đorđe Ivanov, odbacio zahtev Brisela da pogne glavu i dodeli mandat premijera Zoranu Zaevu, koji je skupštinsku većinu obezbedio tako što je prihvatio antiustavni zahtev Albanaca (sročen u Tirani) čiji karakter konfederalizuje Makedoniju i stavlja na nju posmrtni pokrov.

Ivanov se digao protiv moćne, strašne imperije zvane NATO i Evropske unije pride. Odbio je Hana, Stoltenberga i sinjoru Mogerini, odnosno njihov zahtev da Zaeva imenuje za mandatara. Ako se pitate šta NATO (preko Stoltenberga) ima sa rezultatima izbora u Makedoniji i formiranjem makedonske vlade, mnogo se pitate. Valjda je to na ovim prostorima odavno jasno.

Ovo što se upravo događa u Makedoniji izvelo je na osvetljenu čistinu sve krajnje ciljeve većeg dela zapadnih sila na Balkanu, bar njegovom istočnom placu. Zapad pravi veliku Albaniju, a posao je ušao u poslednju fazu. Nadam se da oko toga više ne postoji ni zrno sumnje ni kod onih koji, kad ostanu bez argumenata, spominju teorije zavere. Da, ovde postoji zavera, stvarna, krvava zavera, tačnije rečeno plan, čiji nas koren vraća u vreme britanskog premijera Dizraelija i rešavanja Istočnog pitanja. Britanija, Nemačka, Francuska i SAD privode kraju ideju da se stvori država u granicama koje će obuhvatati preko 95 odsto svih Albanaca.

Da, radi se o teritoriji Kosova i Metohije, zapadnoj Makedoniji, delu Crne Gore i naravno Albaniji. Edi Rama otvoreno poručuje da bez zadovoljnih Albanaca nema Makedonije. Hašim Tači traži od Albanaca u Makedoniji da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Ako ovo nije pretnja ratom, šta je onda pretnja ratom?

Prostor ne dozvoljava objašnjenje zbog čega se sve to radi, ali rabota svakako ima veze s vekovnim sudarom velikih sila na prostoru Mediterana, posebno ima veze sa Engleskom, Nemačkom, Rusijom i Turskom.

Šta će učiniti Ivanov, kakva ga sudbina čeka? Suprotstavio se onima koji u njegovom dvorištu mogu (kad god im se prohte) da izazovu rat, bukvalno rat. Šta će da bude sa Makedonijom? Velika Albanija znači otkidanje velikog dela Makedonije. Ko u ovakvom razvoju događaja, a sve ide u tom pravcu, garantuje ponašanje Makedonaca? Ko garantuje da se požar neće preneti na Srbiju, izazvati lančanu reakciju u Bosni, Crnoj Gori?

Hoće li Makedonci u Ivanovu dobiti svog Karađorđa, ili novog Pitu Gulija?

Izvor: NOVOSTI

Vezane: Ratko Dmitrović

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: