Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DISKRIMINACIJA ĆIRILICE

Episkop_Budimsko_Niksicki_Joanikije-d805399bEpiskop budimljansko-nikšićki Joanikije ocijenio je da se u Crnoj Gori, iako je po Ustavu naznačeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, na djelu vidi diskriminacija ćirilice i da se crnogorski jezik silom nameće.

Prema njegovim riječima, “najopakiji projekat koji se i danas provodi je bio Kalajevski projekat, koji je mnogo širi od BiH, i kada su Austrougari okupirajući Bosnu, a kasnije i Crnu Goru, zabranili ćirilicu.

Joanikije je dodao da je u tom duhu drugi okupator zabranio srpski jezik i preimenovao ga u crnogorski, “što su uradili Italijani kada su okupirali Crnu Goru”.

“I, nažalost, u ovim novim vremenima, kada bi se reklo da smo slobodan narod, naš svijet je prihvatio ono što ni okupator nije mogao nametnuti. Ali, i to je prihvatio samo jedan dio naroda, meni se u suštini čini samo vlast. Ali i to se nameće silom, i potiskuje se ćirilica. Iako je po Ustavu naznačeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, na djelu vidimo da se provodi diskriminacija ćirilice, i da se crnogorski jezik silom nameće. Moramo i te bolne stvari da kažemo”, rekao je Joanikije.

On je istakao da “dublji pogled na državnost Srbije baca svjetlost i na državnost Crne Gore, koje se u mnogo čemu stapaju”.

Episkop Joanikije je, u Beranama, na centralnoj svečanosti povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, rekao da je i Njegoš imao takvu viziju države.

“Njegoš je dao ne samo svjetovnu nego i duhovnu podlogu te državnosti. Crkva je očuvala tu svijest o državnosti i Srbije i državnosti Crne Gore. A u duhovnom pogledu to je uvijek bilo jedno i nedjeljivo. Da nije tako onda bi iz državnosti Srbije, ili iz državnosti Crne Gore, trebalo brisati Miroslavljevo jevanđelje, što je nemoguće, trebalo bi brisati Ilovačku krmčiju. U tom svijetu duhovnih vrijednosti niko nikada nije uspio da stavi granicu, mada je takvih projekata bilo”, rekao je Joanikije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png
Vezane vijesti:

AMFILOHIJE: OVO JE ĆIRILIČNI NAROD I … – Jadovno 1941.

Slobodan Remetić: Ćirilica podelila sudbinu naroda …

Ćirilica u nestajanju – Jadovno 1941.

Dr. Fajgelj – Osam zabluda o ćirilici – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: