Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Direktor smijenjen, hoće li i plakat biti uklonjen

Datum objave: utorak, 3 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

plakat gotovina.jpg

Direktor zagrebačke Osnovne škole Petra Zrinskog Krešimir Mihajlović, koji je javnosti postao poznat kada je na školski zid objesio plakat s likovima generala Ante Gotovine i Mladena Markača, pa je roditeljima koji su se bunili zbog zloupotrebe škole u političke svrhe odgovarao u stilu “kome smeta neka se seli u Srbiju”, više nije na toj dužnosti. Rečenu školu pohađaju i djeca aktualnog premijera Zorana Milanovića.

Iako se u brojnim patetičnim i polupismenim SMS-porukama i e-mailovima upućenim kolegama direktorima, ali i svima koji su mu bili u imeniku, požalio da je smijenjen u “čistki Kukuriku koalicije” i da ga smjenjuju “Jude našeg doba koje su izdale generale uz koje je danas cijeli hrvatski narod”, njega je s te funkcije uklonio sedmeročlani školski odbor, čiji mu članovi nisu dali ni jedan glas. Uostalom, direktore škola po zakonu postavljaju lokalni školski odbori, a ne ministar obrazovanja, pa tako ni SDP-ov Željko Jovanović, koji je tek prije koji dan stupio na tu funkciju i koji bi, kao i zagrebački Gradski ured za prosvjetu, teško što znao o tome da nije bilo medija.

Ono što priči oko plakata s nepravomoćno osuđenim generalima daje poseban šmek, osim samog Mihajlovićevog osebujnog stručnog i političkog ultradesnog životopisa, jest činjenica da rečenu školu pohađaju djeca aktualnog premijera Zorana Milanovića, a i on lično je u toj školi glasao na nedavnim parlamentarnim izborima. Za pretpostaviti je da su Milanović i supruga mu, za koje znamo da su u toj školi pristupili glasanju, kao roditelji bar koji put tijekom ove godine imali prilike ući u nju, pa su i prije izbora mogli vidjeti sporni plakat o kojem se pisalo u medijima. No, Milanović na to nije javno reagirao. Možda je iz nekih razloga smatrao da bi njegova reakcija na neprimjereni plakat također bila neprimjerena, a možda je u pitanju i nešto drugo. Ostaje činjenica da je i Milanović, iako u manjoj mjeri nego neki drugi političari, nekoliko puta ove godine davao podršku Gotovini i Markaču.

Nekoliko dana prije izricanja nepravomoćne haške presude u aprilu, izjavio je da mu je optužnica protiv Gotovine potpuno neprihvatljiva i da je riječ o političkoj inkriminaciji koja, kako je rekao, “ne postoji u statutu Haškog suda, pa tako Gotovina ne može za to biti kriv”. Tada je istaknuo i da se protiv takve političke optužnice treba boriti pravnim i političkim sredstvima, što je činio i njegov prethodnik Ivica Račan koji je, kako je naglasio, kao šef SDP-a, premijer i jedini od hrvatskih političara pisao glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte. “Zločinački pothvat ne priznajemo i nikada ga nećemo priznati”, govorio je još Milanović, kod kojeg je “zatvorska kazna za Gotovinu i Markača izazvala gorak osjećaj”.

Milanović ipak ne dvoji da su tijekom operacije “Oluja” počinjeni zločini, pa je naglasio da su “generali prvostupanjskom presudom dobili ovakvu kaznu zato što Hrvatska nakon ‘Oluje’ nije funkcionirala kao pravna država”. Kome bi onda trebalo suditi, nije otkrio, već je samo istu misao izrazio u novoj varijanti: “U tom razdoblju nisu kažnjavani zločini koji su se događali. Generali su platili tuđi dug, koji ne bi morali plaćati da je Hrvatska tada funkcionirala kao država.”

Stoga se Milanovićev stav o generalima poklapa s porukom spornog školskog plakata, na kojem naprosto piše: “Hrvatski mučenici – od pobjede preko istine do pravde”. Uostalom, direktor škole je smijenjen, no nitko još nije javio da je plakat uklonjen.

Nenad Jovanović

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top