fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DIO SVEŠTENSTVA I DALjE GLORIFIKUJE NDH

Pokušaji revizije istorije i umanjivanja zločina u Jasenovcu konstantno traju, pa tako profesor na zagrebačkoj teologiji Stjepan Razum predvodi proces „dekriminalizacije Jasenovca“.

Zagrebački Kaptol

Zagrebački Kaptol

Priredio: Nenad TADIĆ

Potpisi dva biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj na peticiju za uvođenje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ u zvaničnu upotrebu u hrvatskoj vojsci podsjetili su na neslavnu ulogu ove crkve u prikrivanju ustaških zločinaca nakon pada fašističke saveznice Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Zahtjev sisačkog biskupa Vlade Košića i zagrebačkog biskupa Valentina Pozaića da se ponovo ozakoni „Za dom spremni“ doveli su do mnogobrojnih natpisa u regionalnoj i evropskoj štampi o kontroverznoj ulozi Vatikana u skrivanju ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegovih saradnika.

Poznato je da su neki katolički sveštenici direktno podržavali, a neki i učestvovali u zločinima nad srpskim stanovništvom u NDH.

O ulozi dijelova Katoličke crkve u pokrštavanjima i ubistvima tokom Drugog svjetskog rata pisao je katolički sveštenik dr Viktor Novak, počasni član nekadašnje Jugoslovenske akademije nauka i umjetnosti, u svom čuvenom djelu „Magnum krimen“, prepunom podataka i svjedočenja.

Knjiga je prvi put izdata u Zagrebu 1948. godine, a Novak je na 1.119 stranica predstavio razvoj klerikalizma u Hrvatskoj od početka 20. vijeka (od održavanja Svehrvatskog katoličkog kongresa u Zagrebu 1900. godine) do kraja Drugog svjetskog rata.

Novak je optužio klerikaliste u Hrvatskoj (jezuitski red odnosno isusovce, franjevački red i ostale katoličke poglavare i sveštenike) koji su zagovarali potpunu poslušnost Vatikanu.

On je iznio niz dokaza da su su oni, pod direktivom pape i Vatikana, od samog uspostavljanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, aktivno radili na suzbijanju reformističkog pokreta u Katoličkoj crkvi, kao i da su radili na suzbijanju svakog vida narodnog, vjerskog i političkog približavanja Srba i Hrvata.

Pavelićevu NDH je tadašnje vođstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj proglasilo za „Civitas dei“ (Božiju državu), a autor stotinama stranica sačuvanih dokumenata dokazuje da je ovim stavom Katolička crkva u Hrvatskoj otvoreno podržavala ustaški režim i njegove metode rješavanja „srpskog pitanja“.

Knjiga obiluje ratnim svjedočanstvima i dokumentima koji dokazuju aktivno učešće hrvatskog katoličkog klera u podršci, organizaciji i izvršenju istrebljenja i prisilnog preobraćanja u katoličanstvo Srba, te potpuno istrebljenje Jevreja i Roma u Kraljevini Jugoslaviji.

Neposredno po izlasku iz štampe, Rimska kurija je anatemisala knjigu i stavila je na „Index librorum prohibitorum“ (Spisak zabranjenih knjiga).

Katolička crkva je svoje poteze pravdala stahom od širenja komunizma, pa je zbog toga pomagala bijeg najvećih ustaških zločinaca.

Tako je bijeg Pavelića pomogao i omogućio poznati sveštenik Krunoslav Draganović, koji je nakon rata postao istaknuta figura hrvatske političke emigracije, uključujući i njen najradikalniji sektor.

Od tada do danas traju povremeni, ali kontinuirani, ispadi i „ustaški sentiment“ u redovima Katoličke crkve u Hrvatskoj – navode portali.

Dominikanski sveštenik Vjekoslav Lasić redovno je u Zagrebu održavao molitve za Antu Pavelića.

Tokom tih obreda Lasić je uvijek glorifikovao Pavelića, koji je bio prvi čovjek države sa rasnim zakonima, logorima za Srbe, Jevreje i Rome (računajući i djecu), kao i vjerni saveznik Adolfa Hitlera.

Kada je, napokon, osuđen Dinko Šakić, komandant logora Jasenovac, Lasić je naveo da je Šakić „sigurno nevin“, da mu je „Bog, ako Šakić i jeste za nešto kriv, sve već oprostio“ i da „svaki pošteni Hrvat zna da je Šakić osuđen nevin“.

Konstantno traju i pokušaji revizije istorije i umanjivanja zločina u Jasenovcu.

Profesor na zagrebačkoj teologiji Stjepan Razum predvodi proces „dekriminalizacije Jasenovca“. On sa svojim istomišljenicima tvrdi da u Jasenovcu „nije stradao gotovo niko“.

Razum vjeruje da bi se smanjivanjem broja jasenovačkih žrtava moglo uticati na političku i istorijsku ocjenu o NDH – navode hrvatski portali.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

ZADARSKI NADBISKUP UVRIJEDIO ŽRTVE NDH I SRPSKI NAROD

nezavisna država hrvatska: najbolje čuvana tajna vatikana

„Misa u Zagrebu sramota Evrope“ – Jadovno 1941.

BASTAŠIĆ: NDH SVE VIŠE PRISUTNA U HRVATSKOJ …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: