fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДИО СВЕШТЕНСТВА И ДАЉЕ ГЛОРИФИКУЈЕ НДХ

Покушаjи ревизиjе историjе и умањивања злочина у Јасеновцу константно траjу, па тако професор на загребачкоj теологиjи Стjепан Разум предводи процес „декриминализациjе Јасеновца“.

Загребачки Каптол

Загребачки Каптол

Приредио: Ненад ТАДИЋ

Потписи два бискупа Католичке цркве у Хрватскоj на петициjу за увођење усташког поздрава „За дом спремни“ у званичну употребу у хрватскоj воjсци подсjетили су на неславну улогу ове цркве у прикривању усташких злочинаца након пада фашистичке савезнице Независне Државе Хрватске (НДХ).

Захтjев сисачког бискупа Владе Кошића и загребачког бискупа Валентина Позаића да се поново озакони „За дом спремни“ довели су до многоброjних натписа у регионалноj и европскоj штампи о контроверзноj улози Ватикана у скривању усташког поглавника Анте Павелића и његових сарадника.

Познато jе да су неки католички свештеници директно подржавали, а неки и учествовали у злочинима над српским становништвом у НДХ.

О улози диjелова Католичке цркве у покрштавањима и убиствима током Другог свjетског рата писао jе католички свештеник др Виктор Новак, почасни члан некадашње Југословенске академиjе наука и умjетности, у свом чувеном дjелу „Магнум кримен“, препуном података и свjедочења.

Књига jе први пут издата у Загребу 1948. године, а Новак jе на 1.119 страница представио развоj клерикализма у Хрватскоj од почетка 20. виjека (од одржавања Свехрватског католичког конгреса у Загребу 1900. године) до краjа Другог свjетског рата.

Новак jе оптужио клерикалисте у Хрватскоj (jезуитски ред односно исусовце, фрањевачки ред и остале католичке поглаваре и свештенике) коjи су заговарали потпуну послушност Ватикану.

Он jе изнио низ доказа да су су они, под директивом папе и Ватикана, од самог успостављања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, активно радили на сузбиjању реформистичког покрета у Католичкоj цркви, као и да су радили на сузбиjању сваког вида народног, вjерског и политичког приближавања Срба и Хрвата.

Павелићеву НДХ jе тадашње вођство Католичке цркве у Хрватскоj прогласило за „Цивитас деи“ (Божиjу државу), а аутор стотинама страница сачуваних докумената доказуjе да jе овим ставом Католичка црква у Хрватскоj отворено подржавала усташки режим и његове методе рjешавања „српског питања“.

Књига обилуjе ратним свjедочанствима и документима коjи доказуjу активно учешће хрватског католичког клера у подршци, организациjи и извршењу истребљења и присилног преобраћања у католичанство Срба, те потпуно истребљење Јевреjа и Рома у Краљевини Југославиjи.

Непосредно по изласку из штампе, Римска куриjа jе анатемисала књигу и ставила jе на „Index librorum prohibitorum“ (Списак забрањених књига).

Католичка црква jе своjе потезе правдала стахом од ширења комунизма, па jе због тога помагала биjег наjвећих усташких злочинаца.

Тако jе биjег Павелића помогао и омогућио познати свештеник Крунослав Драгановић, коjи jе након рата постао истакнута фигура хрватске политичке емиграциjе, укључуjући и њен наjрадикалниjи сектор.

Од тада до данас траjу повремени, али континуирани, испади и „усташки сентимент“ у редовима Католичке цркве у Хрватскоj – наводе портали.

Доминикански свештеник Вjекослав Ласић редовно jе у Загребу одржавао молитве за Анту Павелића.

Током тих обреда Ласић jе увиjек глорификовао Павелића, коjи jе био први човjек државе са расним законима, логорима за Србе, Јевреjе и Роме (рачунаjући и дjецу), као и вjерни савезник Адолфа Хитлера.

Када jе, напокон, осуђен Динко Шакић, командант логора Јасеновац, Ласић jе навео да jе Шакић „сигурно невин“, да му jе „Бог, ако Шакић и jесте за нешто крив, све већ опростио“ и да „сваки поштени Хрват зна да jе Шакић осуђен невин“.

Константно траjу и покушаjи ревизиjе историjе и умањивања злочина у Јасеновцу.

Професор на загребачкоj теологиjи Стjепан Разум предводи процес „декриминализациjе Јасеновца“. Он са своjим истомишљеницима тврди да у Јасеновцу „ниjе страдао готово нико“.

Разум вjеруjе да би се смањивањем броjа jасеновачких жртава могло утицати на политичку и историjску оцjену о НДХ – наводе хрватски портали.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ЗАДАРСКИ НАДБИСКУП УВРИЈЕДИО ЖРТВЕ НДХ И СРПСКИ НАРОД

nezavisna država hrvatska: najbolje čuvana tajna vatikana

„Миса у Загребу срамота Европе“ – Jadovno 1941.

БАСТАШИЋ: НДХ СВЕ ВИШЕ ПРИСУТНА У ХРВАТСКОЈ …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: