fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dijaspora: Poplavljenima milion evra

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/poplave-srbi.jpg

Beograd — Fond dijaspora za maticu će, pored već dodeljenih 125.000 eura, odvojiti još milion evra za saniranje posledica poplava u Srbiji i Republici Srpskoj.

Pomoć će biti raspodeljena najteže pogođenim opštinama, u prvom redu, za saniranje objekata javnih ustanova kao što su škole, obdaništa, bolnice, odlučeno je na zasedanju Skupštine i izvršnih organa Fonda dijaspora za maticu.

U radu skupštine učestvovali su predstavnici srpskog rasejanja iz Evrope, Severne Amerike i Australije, predstavnici Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, lokalnih samouprava, institucija nauke i, kulture i zdravstva, narodni poslanici i druge javne ličnosti.

Izveštaje o radu i predloge za rad Fonda u narednom periodu podneli su predsednik Upravnog odbora iz Berlina Živadin Jovanović, a izveštaj o pregledu poslovanja Fonda podnela je Dr Ljiljana Verner, predsednica Nadzornog odbora iz Hanovera.

O posledicama poplava i prioritetima sanacije u narednom periodu, učesnike Skupštine su upoznali predsednici gradova i opština Kraljevo, Krupanj, Osečina i Kladovo.

Na skupštini je, takođe, doneta i odluka da se narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji dodeli pomoć u namirnicama u vrednosti od 500.000 dinara.

Izražena je spremnost da se unapredi saradnja sa državnim institucijama kao i očekivanje da se Fondu vrate određena sredstva koja su blokirana 2000. godine i nadoknadi prihod izgubljen zbog osmogodišnje blokade.

Posebno je zatraženo da se vrate sredstva Fonda za stipendiranje talenata iz matematike i tehničkih nauka „Sanja Milenković“, koja su u trenutku blokade 2000., iznosila oko 150.000 eura i još nisu vraćena.

Fond nosi ime učenice beogradske Matematičke gimnazije, nosioca mnogih priznanja sa evropskih i drugih takmičenja mladih matematičara, a koja je poginula 30. Maja 1999. na mostu preko Velike Morave kod Varvarina, od bombi NATO.

Sednicom su ujedno obeležene 100. godišnjica od početka Prvog svetskog rata, o čemu je govorila istoričarka dr Mira Radojević, i 165. godišnjica rođenja Mihajla Pupina o čemu je govorila Aleksandra Ninković Tasić, predsednica udruženja koje nosi ime velikog srpskog naučnika i diplomate.

Povodom 15. godišnjice od osnivanja Fonda dijaspora za maticu, u holu Sava Centra otvorena je izložba fotografija koja će trajati do 3. oktobra.

 

Izvor: B92

Vezane vijesti:

POMOZITE SRBIJI 

DIJASPORA OČEKUJE SVOJE MINISTARSTVO 

Svaki drugi Srbin živi izvan Srbije

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: