fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DIJALOG SA RIMOKATOLIČKOM CRKVOM O STEPINCU

Članovi Sabora Srpske pravoslavne crkve

Članovi Sabora Srpske pravoslavne crkve

Sveti arhijerejski sabor SPC odlučio je da prihvati dijalog sa Rimokatoličkom crkvom povodom njene namjere da kanonizuje kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vrijeme Drugog svjetskog rata i zvaničnog vikara oružanih snaga takozvane NDH.

Dijalog će biti vođen sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, a u tu svrhu Sveti Sinod će, po nalogu Sabora, formirati odgovarajuću komisiju, saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se navodi da će biti razgovarano o Stepinčevoj ulozi u tom tragičnom razdoblju, i to u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. vijeku.

Za predsjednika stalne saborske Komisije za dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, za predsjednika Odbora za Jasenovac episkop slavonski Jovan, dok je za pitanja izučavanja jasenovačkih logora smrti u Gradini i dalje nadležan episkop banjalučki Jefrem.

S obzirom da je arhiepiskop ohridski Jovan pušten iz pritvora, što je bio uslov za obnavljanje dijaloga sa predstavnicima kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, Sabor je prihvatio prijedlog arhiepiskopa Stefana o nastavku dijaloga s ciljem prevazilaženja crkvenog raskola i uspostavljanja kanonskog poretka u Makedoniji.

SPC će u tom dijalogu predstavljati mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi bački Irinej i zahumsko-hercegovački Grigorije, a uz njih će, kao predstavnik kanonske Ohridske arhiepiskopije, biti i episkop stobijski David.

Sabor je na zasjedanju, od 14. do 29. maja, donio odluke o načinima ublažavanja nevolja SPC i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te ponovo apelovao da se prognanima i raseljenima omogući povratak i opstanak na pradjedovskim ognjištima.

Osim toga, Sabor je sagledao teškoće i iskušenja sa kojima se SPC i srpski narod susreću u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i drugdje usled pritisaka, nepravdi i diskriminacije, kao i u samoj Srbiji usljed povremenih nekanonskih upada klirika susjednih pomjesnih crkava na područje eparhija u istočnoj Srbiji.

Sabor se zahvalio Vladi Srbije i svim nadležnim državnim institucijama za svestrano razumijevanje i podršku, naročito za onu na Kosovu i Metohiji, a ista takva zahvalnost, kako je saopšteno, pripada i Republici Srpskoj – njenoj Vladi i narodu.

„Načelno je odlučeno da se razmotri mogućnost djelovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama EU, u saradnji sa predstavništvima nekih drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa predstavništvom Vatikana kao države“, navodi se u saopštenju.

Sabor je na zasjedanju razriješio vladike Filareta i Georgija i izopštio bivšeg vladiku raško-prizenskog Artemija i crnorečkog igumana Nikolaja.

Određeni su članovi Svetog arhijerejskog Sinoda. Osim mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa šabačkog Lavrentija, čiji mandat još traje, produžen je mandat episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, a za novoga člana izabran je episkop bački Irinej.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

zabrinutost zbog inicijative o proglašenju stepinca za sveca

RAZGOVOR O KANONIZACIJI STEPINCA – Jadovno 1941.

Duško M. Petrović: Stepinac je briga Vatikana – Jadovno 1941.

Stepinac – dio zločinačkog sistema – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: