fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DEVET GODINA OD SMRTI „TRINAESTE ZVJEZDICE“

Devet_godina_od_smrti_13-te_zvjezdice-4499b3b9Na Gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru danas je obilježeno devet godina od smrti Slađane Kobas, jedine preživjele bebe iz banjalučkog porodilišta ratne 1992. godine, kada je zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti dopreme kiseonika za inkubatore umrlo 12 novorođenčadi. 

„Kada bi odlazila u bolnicu, tješila je ona mene, a ne ja nju“, rekao je danas Slađanin otac Stojan.

Slađana Kobas rođena je 18. juna 1992. godine u Banjaluci. Odrasla je uz oca Stojana, brata Miroslava, sestru Mirjanu i baku Joku. Od prvog dana života borila sa brojnim i različitim zdravstvenim problemima, samo od 2000. do 2004. imala je pet operacija očiju, a oktobra 2004. godine dijagnostikovan joj je i rak kostiju.

Liječila se na klinikama u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji i Americi, imala je, prema očevim riječima, ukupno 12 operacija, a novac za liječenje svih 14 godina davale su brojne institucije, preduzeća i pojedinci iz zemlje i inostranstva.

U SAD na nastavak liječenja trebalo je da otputuje i polovinom januara 2006. godine, ali joj se stanje naglo pogoršalo i nije mogla otići.

„Dvanaest zvjezdica s neba palo je noćas na dlan, cijenjeni gospodine. Dvanaest zvjezdica palo je, a šta su skrivile, cijenjeni gospodine“, dio je protestnog pisma koje su 1992. godine uputile porodice preminule novorođenčadi tadašnjem generalnom sekretaru UN.

„Trinaesta zvjezdica“, Slađana Kobas, umrla je 9. februara 2006. godine, a sahranjena je dva dana kasnije na Gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru.

Godišnjem pomenu prisustvovali su članovi porodice i Slađanini drugari iz škole.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png
​Vezane vijesti:

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: