Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Detalji optužbe za masakr nad srpskim civilima na području Jajca i Mrkonjić Grada (VIDEO)

Datum objave: petak, 25 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Baš kao što smo govorili – slučaj Orašje otvorio je mnogo širu priču o umješanosti vrha Hrvatske u rat u BiH. Ovih dana ona dobija i svoj vrhunac – aktuelni ministar odbrane osumnjičen za strašne ratne zločine u BiH, posebno Jajcu i Mrkonjić Gradu.

Hrvatska vojska u Mrkonjić Gradu
Hrvatska vojska u Mrkonjić

O tome su progovorili i hrvatski mediji i Svoju lijepu protresli iz temelja.

Od “Nacionala” koji je slučaj star 21 godinu stavio na naslovnicu, do drugih medija koji su Krstičevića pokušali da opravdaju.

Hrvatska televizija 1995. godine izvještavala o uspjesima Hrvatske vojske na BiH ratištima.

“Dani ponosa”, kako HRT naziva i operaciju Maestral, koja je u septembru 1995. godine bjesnjela po teritoriji susjedne im zemlje, BiH, otkrivaju i da je 4. Gardijska brigada hrvatske vojske 13.septembra 1995. ostvarila vrhunac operacije kada su ušli u Jajce.

Damir Krstičević, komandant pomenute brigade i jedan od osumnjičenih za ratni zločin na području Mrkonjić Grada i Jajca, danas novoimenovani ministar odbrane Hrvatske, demantuje pisanja hrvatskih medija da je učestvovao u zločinu počinjenom nad 41 srpskim civilom u selu Bravnice, kod Jajca baš 13. septembra ’95. Kaže, tada je bio na dopustu.

Međutim, arhiva HRT otkriva snimak na kojem Krstičević s drugim pripadnicima 4. brigade koju je vodio, razvija hrvatsku zastavu iznad, kako navode, većinskog hrvatskog grada Jajca upravo 13. septembra 1995.

U autobusu “Servistransa“”iz Donjeg Vakufa i na zaprežnim kolima, u koloni koja se prema Jajcu kretala tog, 13. septembra iz ručne granate i vatrenog oružja ubijen je 41 srpski civil. MUP Srpske je 2005. godine podnio prvi izvještaj Tužilaštvu BiH, u kojem sumnjiče Tihomira Blaškića, Stanka Soptu, Damira Krstičevića, Marija Petrovića, komandante HV i HVO-a, kao i više NN pripadnika 4. gardijske brigade HV i 2. gardijske brigade HVO-a.

MUP Srpske je 30.11.2005. godine dostavio Tužilaštvu BiH Izvještaj o otkrivanju krivičnog djela i izvršioca krivičnog djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva” za četiri lica i više nepoznatih pripadnika 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske. Podneseni izvještaj se odnosi za krivično djelo za koje postoji osnov sumnje da je izvršeno 13. 9. 1995. godine u mjestu Bravnice, opština Jajce.

Izvještaj je dopunjen 2007. godine. Od tada do danas optužnica nije podignuta, ali prema informacijama koje smo dobili u Centru za istraživanje ratnih zločina, istraga se i dalje vodi.

– Tužilaštvo BiH je još u 9. mjesecu prošle godine tražilo od nas određen dokaznu dokumentaciju. Mi smo dostavili preko 1.500 dokumenata što samim tim potvrđuje da se provodi istraga u predmetu pod nazivom Južni potez i Maestral, istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Da je 4. brigada Hrvatske vojske zašla duboko u teritoriju susjedne BiH pokazuje i monografija te brigade, u kojoj se navodi da su njeni pripadnici učestvovali u akcijama Maestral i Južni potez, koje su bile nastavak Oluje, a koje su sprovedene na području Drvara, Šipova, Petrovca, Mrkonjić Grada, Bihaća, Jajca i drugih opština u septembru i oktobru 1995. godine.

Hrvatski državni vrh danas pokušava da amnestira novoizabranog ministra odbrane, izvlačeći iz pomenutih akcija samo zločin koji se desio u Bravnicama, kod Jajca, tvrdeći da je tada bio na dopustu. I ako jeste bio na dopustu, Krstičevića to ne oslobađa krivice za zločine 4. gardijske brigade, smatraju u Centru za istraživanje ratnih zločina.

– Ovdje se radi o tipičnoj komandnoj odgovornosti, koja podrazumijeva da, ako nije naredio, a neko izvršio zločin, on ga nije spriječio, on je komandno odgovoran. Ako nije znao, a naknadno je saznao poslije izvršenog zločina i nije preduzeo niti jednu radnju da kazni ta lica, to znači da je automatski odgovoran jer nije poduzeo ništa da kazni te zločine, naglasio je Kojić.

Dok se bave datumima, u Hrvatskoj niko ne odgovara na pitanje – ko je odgovoran za zločine nad više od 950 Srba počinjene 95. u obje akcije, Maestral i Južni potez, kojima je, između ostalih, komandovao Damir Krstičević. Najveća grobnica u kojoj je pronađeno 181 tijelo, jeste ona u Mrkonjić Gradu, nastala u oktobru 95. godine u akciji HV i HVO-a. U manjim grobnicama, na istom području pokopano je još 176 Srba. Smatra se da broj nije konačan.

Iznad groblja imaju veliki stubovi, na jednom stubu je debeo konopac. I oni su njih vezali za te konopce. Ne znam ko je te sprave sklonio..Tu su let lampe sa kojima su ih palili i kad je vršen iskop, sve i jednog sam vidjela. Njih sedam je bilo što su paljeni let lampama – samo su rebra ostala, rekla je Mira Đuza, Mrkonjić Grad.

Pero Mitrić iz Šipova istakao je da je ekshumaciju ispratio od prvog do posljednjeg dana.

– Zadnji dan su ekshumirana braća. Prizori su bili stravični, dodao je Mitrić.

Za zločin u Mrkonjić Gradu osumnjičena je i Krstičevićeva 4. brigada Hrvatske vojske. Osim kao najveća srpska grobnica, mrkonjićka jama poznata je i po svirepom načinu na koji su tamošnji Srbi ubijani.

– Radi se o masovnoj grobnici zarobljenika i civila. Bilo je starih, iznemoglih djece, nepokretnih,… Ono što je karakteristično za tu masovnu grobnicu je način na koji je smrt nastupila. To su uglavnom razbijene lobanje, frakture, prelomi kostiju…dakle ne ono što se dešava u oružanom sukobu, od metka ili granate, nego povredama nanesenim tupim predmetima i drugim predmetima, naglasio je Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Dok hrvatski vrh ne negira da su ratovali u BiH, hvaleći se Maestralom i Južnim potezom i ponosno obilježavajući godišnjice, baš na dan kada su srpski civili pobijeni u Bravnicama, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović učestvovala je u ceremoniji koja slavi oslobađanje, kako se u medijima pisalo, hrvatskog Jajca.

O odgovornosti za zločine, već 20 godina, ni riječi. Dok Hrvati ćute, tišinu njeguju i u Tužilaštvu BiH iz kojeg smo na upit da li se protiv Krstičevića ili bilo koga iz Hrvatske vojske vodi istraga za akcije Maestral i Južni potez, a na osnovu izvještaja iz MUP-a Srpske – kratko dobili odgovor, BEZ KOMENTARA.

Da li je to poruka i porodicama koje već dvije decenije čekaju da neko odgovara za mučka ubistva njihovih najbližih – u Tužilaštvu koje finansiraju i te porodice iz svojih džepova, nisu pojasnili.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Euroblic: Hrvati spalili dokaze o zločinima ministra Krstičevića

Uhapsiti i osuditi Krstičevića

Pokrenuti postupak protiv Hrvatske za zločine u Mrkonjić Gradu

Ovčara i Mrkonjić Grad ilustruju kako pravda ima različita …

117 dana terora | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top