fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Desetkovana srpka populacija

Srna

Na prostoru današnje Federacije BiH, prema popisu iz 1991. godine, bilo je oko 17 odsto Srba, a danas je taj procenat sveden na minimum, izjavio je profesor demografije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić.

„Na ovaj problem ukazujemo odavno“, rekao je Pašalić i dodao da u FBiH jedino žive penzioneri srpske nacionalnosti da bi čuvali imovinu.

Mlada populacija u FBiH, smatra Pašalić, uopšte ne vidi perspektivu, jer tamo nema održivog povratka, a federalne vlasti ničim nisu motivisale ljude za povratak, niti mnogo brinu o onima koji su tamo ostali. „Ako posmatramo koliko se nesrba vratilo u RS, prije svega Bošnjaka, sve će biti jasno. Statistički pokazatelji sve govore, a sve ostalo su demogoške fraze“, rekao je Pašalić za „Fokus“.

„Pres“ piše da se broj Srba u Federaciji BiH s predratnih pola miliona danas sveo na jedva 50.000 stanovnika, uglavnom starijih ljudi pa su učestala upozorenja da do 2020. godine u ovom entitetu neće biti srpskog naroda.

Dragomir Kovač, sekretar Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH, kaže da se od 1996. godine do danas u Srpsku vratilo između 250.000 i 300.000 Bošnjaka, što predstavlja 50 odsto predratne bošnjačke populacije na području RS, dok je u isto vrijeme broj Srba koji su se vratili na područje današnje FBiH u domenu statističke greške.

Kovač navodi da su federalne vlasti posljednjih godina stalno onemogućavale povratak dok su ga zvaničnici iz Srpske na sve načine stimulisali. „U prilog tome idu podaci da je u prošle tri godine za povratak Bošnjaka u Srpsku iz entitetskog budžeta izdvojeno više od 50 miliona maraka, dok je u isto vrijeme FBiH izdvojila tri miliona za povratak Srba. Kao posljedicu toga uskoro ćemo imati multietničku RS i u potpunosti etnički očišćenu FBiH“, ističe Kovač.

Prema njegovim riječima, posebno kritično stanje je u najvećim federalnim gradovima, kao što su Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar, jer rijetki tamošnji Srbi nemaju nikakvu mogućnost zaposlenja dok se njihova u ratu uništena imovina sporo ili nikako ne obnavlja.

Jovo Janjić, predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba, kaže da u ovom gradu danas živi jedva 15-tak hiljada Srba od predratnih 160 000.

Od predratnih 40 000 Srba koji su živjeli na području današnjeg Tuzlanskog kantona, prema zvaničnim podacima Srpske pravoslavne crkve, ostalo je nešto više od dvije hiljade starih, uplašenih i obespravljenih ljudi. Gotovo identična situacija je i u Zenici. Nešto masovniji povratak Srba na predratna ognjišta u FBiH zabilježen je samo na području Livanjskog kantona, ali ukupan broj povratnika čak i tamo ne prelazi 15 000, navodi „Pres RS“

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: