Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Desetine tijela ubijenih sarajevskih Srba na deponiji u Buća potoku

Datum objave: subota, 17 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Tijela desetina ubijenih sarajevskih Srba zakopana su na gradskoj deponiji u Buća potoku, a neki su živi dovođeni i na tom mjestu likvidirani i zatrpani, potvrđuju dokumentacija i svjedočenja koji se nalaze i u Tužilaštvu BiH, koje je, uprkos tome, izdalo naredbu za sanaciju deponije, odnosno obustavljanje potrage za posmrtnim ostacima Srba.

Gradska deponija
Gradska deponija

Među dokumentima koji su u posjedu “Glasa Srpske” je i dopis MUP-a Srpske iz septembra 1998. godine u kome je svjedočenje ljekara Nade Lazić iz Prijedora koja je izjavila da joj je jedan Bošnjak iz FBiH dao informacije da su njeni roditelji ubijeni na pomenutoj deponiji, nakon što su u junu 1992. godine odvedeni iz stana u Sarajevu. Sa njenim roditeljima ubijene su još tri osobe.

Tužilaštvo BiH posjeduje i izjave ratnog komandanta Vojne policije takozvane Armije RBiH Ismeta Bajramovića Ćele i pravnog savjetnika te formacije Fahrije Karkina o tome da je devet pripadnika Šeste brdske brigade Armije RBiH ubilo više lica srpske nacionalnosti koja su potom bačena na deponiju u Buća potoku.

Postoje saznanja da su tamo bačena i tijela ubijenih Mirka i Rade Savić, a svjedok M.Z. iz Sarajeva je 2003. godine rekao Komisiji za traženje nestalih i zarobljenih lica Srpske da je u ljeto 1992. godine na deponiji prepoznala leševe Jove i Mare Pikulić, nestalih iste godine u Pofalićima.

U Tužilaštvu BiH je, kako navodi “Glas”, i svjedočenje radnika Komunalnog preduzeća “Rad” Ž.J. koji je rekao da više o tome kako su Srbi završavali na smetljištu u Buća potoku znaju šef gradske deponije Drago Jurić, vozač u toj firmi Husein Ramić Amerikanac.

Sudija porotnik u Okružnom vojnom sudu u Sarajevu Marko Mikerević svjedočio je da su tijela Srba ubijenih nakon što su izgubili noge u minskom polju na lokalitetu kasarne “Viktor bubanj” kamionima prevožena na deponiju u Buća potoku, gdje su i spaljena.

Mikerević je rekao da se to saznalo na suđenju Izetu Tinjaku za ubista počinjena u Hrasnom.

Kada je riječ naredbi Tužilaštva BiH za saniranje deponije u Buća potoku, odnosno obustavi potrage za posmrtnim ostacima Srba na toj lokaciji, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić navodi da je Tužilaštvo time pokazalo da radi na prikrivanju ratnih zločina nad Srbima.

Mišić je rekao da je još šokantnije to što se zna da su satelitski snimci pokazali da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mišić: Masovne srpske grobnice na Ozrenu i Posavini …

Mišić: Izetbegović da obezbijedi završetak ekshumacije na …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top