Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Deportovanjem prikrivaju zločine nad Srbima?

Abu Hamza

Deportovanje mudžahedina iz BiH predstavlja izbegavanje suočavanja sa zločinima koje su oni počinili nad Srbima tokom proteklog rata u BiH, izjavio je direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske (RS) Janko Velimirović.
“Velika je šteta što svi mudžahedini u BiH nisu procesuirani za ratne zločine koje su počinili nad Srbima u BiH, bilo individualno, u jedinicama, ili naredbodavno”, rekao je Velimirović.
Velimirović je dodao da je deportacija državljanina Tunisa Karaja Kamela Bin Alija, poznatijeg kao Abu Hamza, jedan od primera kako se izbegava suočavanje s pravdom, napominjući da ga nakon ekstradicije u Tunis niko više neće pozvati na odgovornost.
Rukovodilac Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih Goran Krčmar smatra da deportovanje državljanina Tunisa Abu Hamze iz BiH u matičnu državu predstavlja klasično prikrivanje zločina i za to okrivljuje institucije BiH.

“Deportovanjem iz BiH državljanina Tunisa, Abu Hamze, u matičnu državu institucije BiH samo su još jednom abolirale zločin počinjen nad srpskim narodom”, rekao je Krčmar.
On je podsetio da se u presudi komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Hagu jasno navodi da su pripadnici odreda “El mudžahid”, u kojem je bio i Abu Hamza, počinili zločine nad Srbima na Ozrenu. Na osnovu te činjenice, Krčmar je rekao da postavlja principijelno pitanje Tužilaštvu BiH – da li je Abu Hamza trebao da bude procesuiran i da odgovara za taj zločin ili da bude deportovan u matičnu zemlju?
“Ko će odgovarati za zločine nad srpskim narodom u BiH? Bolje bi bilo da nije napustio BiH i da je dočekao lice pravde, nego da ga za pet godina opet tražimo i vraćamo”, smatra Krčmar.

Državljanin Tunisa i BiH

Državljanin Tunisa Karaj Kamel Bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, koji je proglašen pretnjom po nacionalnu bezbednost BiH, deportovan je juče u matičnu državu u pratnji ovlašenih službenika Službe za poslove sa strancima BiH. Deportovanje je izvršena uz asistenciju Agencije za istrage i zaštitu BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tela. Ovom državljaninu Tunisa uz meru proterivanja izrečena je i zabrana povratka u BiH u periodu od pet godina.
Karaj Kamel Bin Ali je u BiH osumnjičen i osuđivan za više teških krivičnih dela. Državljanstvo BiH dobio je, jer se tokom rata od 1992. do 1995. godine borio u jedinici “El mudžahid”.

 

Izvor: vesti-online

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: