Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Demurenko prvi svedok odbrane Karadžića

Datum objave: petak, 21 septembra, 2012
Veličina slova: A- A+

demurenko.jpgRadovan Karadžić je kao prvog svedoka odbrane u Hagu najavio nekadašnjeg načelnika Štaba sektora UNPROFOR-a za Sarajevo, ruskog pukovnika Andreja Demurenka

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić trebalo bi 16. oktobra da počne izvođenje dokaza odbrane, a kao prvog svedoka najavio je bivšeg načelnika Štaba sektora UNPROFOR-a za Sarajevo, ruskog pukovnika Andreja Demurenka.

Demurenko, koji je učestvovao u istrazi posle masakra na sarajevskoj pijaci Markale 1995. godine, tvrdio je da minobacačka granata koja je ubila 43, a ranila 75 ljudi, nikako nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja, ali da mu nije bilo dozvoljeno da obelodani taj izveštaj javnosti niti da ga podnese komandantu.

 

Penzionisani ruski pukovnik je, na suđenju bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomiru Miloševiću, rekao da je “najverovatnije bila reč o terorističkoj akciji” snaga s područja pod kontrolom Armije BiH kako bi se isprovocirao NATO da bombarduje srpske položaje.

Posle Demurenka, na klupi za svedoke u oktobru bi trebalo da se pojavi još 15 svedoka, među kojima vojni posmatrač UN Pol Konvej, pripadnici Unprofora Džon Rasel, Mišel Gotije i pukovnik Stefan Žudri.

Karažiću je za izvođenje dokaza odbrane odobreno 300 sati, isto koliko je imalo i tužilaštvo, koje je u maju saslušalo poslednjeg svedoka optužbe.

Bivši predsednik RS optužen je pred Tribunalom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

 

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top