Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Demantovani Margetićevi navodi

Datum objave: utorak, 27 novembra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/janko-velimirrovic.jpg

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović demantovao je navode zagrebačkog novinara Domagoja Margetića da se po naredbi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika skriva i drži u ladicama dokumentacija za počinjeni ratni zločin hrvatske vojske nad Srbima na području Mrkonjić Grada.

“Negiram da Dodik ima bilo kakvog uticaja na rad ovog centra, odnosno MUP-a Republike Srpske, kada je riječ o dokumentovanju ratnih zločina, osim što podržava naš rad”, rekao je Velimirović danas novinarima.

Margetić je u emisiji RTS-a „Da možda ne“ iznio tvrdnju da je Dodik naredio da se predmet „Mrkonjić Grad“ skriva i ne procesuira radi njegovih /Dodikovih/određenih političkih kalkulacija sa određenim krugovima u Hrvatskoj, prikazujući tom prilikom navodi dokument, kojeg je, kako je rekao, „dobio u institucijama Srpske“.

Velimirović je istakao da je taj navodni dokument, u stvari, fotokopija određenih stranica iz publikacije o okupaciji opštine Mrkonjić Grad, i ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u ljeto i jesen 1995. godine, a koja je objavljena 2009. godine i koja je svima dostupna.

Prema njegovim riječima, postoje i prilozi – 5.500 stranica dokumenata koji su u vezi sa tom publikacijom, a taj materijal podijeljen je svim žrtvama u opštini Mrkonjić Grad, te dostavljen Tužilaštvu BiH kao dodatni materijal, kao i Državnom tužilaštvu Hrvatske i Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Velimirović je podsjetio da su pripadnici regularne Hrvatske vojske, HVO-a i tzv. Armije BiH u ljeto i jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština počinili brojne zločine i da još nema procesuiranja odgovornih.

“Nema nekog posebnog razloga, osim razloga kojih on /Margetić/ ima prema predsjedniku Srpske da govori neistinu, jer sve ono što smo mi radili javno je objavljeno i dostavljeno Tužilaštvu BiH i ništa se ne skriva u ladicama”, naglasio je Velimirović.

On je dodao da neki od podataka ili izvještaja do kojih se dođe u ovom procesu ne mogu još biti javno objavljeni pošto su predmet istražnih radnji.

Velimirović je naglasio da je jedina adresa blokade ili izbjegavanja procesuiranja zločina u tom slučaju Tužilaštvo BiH, a nikako Republički centar ili neke druge institucije Srpske, a, kako je istakao, najmanje Dodik.

Načelnik Odjelenja za istrage ratnih zločina, ekstremizma i terorizma banjalučkog CJB Jovica Roguljić rekao je da su od 2005. do polovine novembra ove godine Tužilaštvu BiH podnesena 23 izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, koji su počinjeni na štetu srpskog civilnog stanovništva, pripadnika policije i vojske Srpske, te uništavanja objekata i imovine na području zapadnokrajiških opština, a čiji su izvršioci pripadnici HV, HVO-a i tzv. Armije BiH.

Roguljić je naveo i da je, kada je riječ o opštini Mrkonjić Grad, 27. oktobra 2006. godine podnesen izvještaj protiv Ante Gotovine i drugih lica zbog počinjenih krivičnih djela zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, povreda zakona i običaja rata na štetu 364 ubijena lica srpske nacionalnosti.

On je precizirao da je od toga broja 137 civilnih lica, a da su zločin izvršili pripadnici regularne vojske Hrvatske i HVO-a, u okviru akcija „Maestral“ i „Južni potez“ na širem području opštine Mrkonjić Grad.

Roguljić je naglasio da su svi ti veoma obimni izvještaji direktno odneseni u Tužilaštvo BiH, isključivši svaku mogućnost da je Margetić mogao doći u posjed tih izvještaja i dokaznog materijala.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top