Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Delegacija udruženja “Jadovno 1941.” iz Banjaluke položila vijenac i poklonila se nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac

Datum objave: utorak, 15 februara, 2011
Veličina slova: A- A+
Delegacija udruženja "Jadovno 1941." iz Banjaluke položila vijenac i poklonila se nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac
Delegacija udruženja “Jadovno 1941.” iz
Banjaluke

U nedjelju 18.aprila 2010. delegacija udruženja “Jadovno 1941.” iz Banjaluke, položila je vijenac i poklonila se nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac kod kamenog cvijeta na području Spomen područja Jasenovac.

Delegaciju su činili članovi udruženja Aleksandar Jakovljević, Petar Topalović i Dušan Bastašić.

U kompleksu sistema koncentracionih logora Jasenovac, u kome je pobijeno preko 700 000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, do sada je na imeničnom popisu Memorijalne ustanove Jasenovac u Hrvatskoj evidentirano preko 81000 žrtava.

Mada se na dopuni imeničnog popisa neprestano radi, zbog uništenih evidencionih lista, odvođenja marvenim vagonima dopremljenih žrtava direktno na likvidaciju, sve žrtve ovog najvećeg stratišta NDH nikada neće biti popisane.

Kompleks ustaških logora Jadovno, bio je preteča Jasenovca. Nakon što je zaslugim Talijanskih jedinica, krajem avgusta 1941., kompleks logora Jadovno prestao sa radom, preživjeli logoraši,uglavnom Jevreji, muškaraci, žene i djeca transportovani su u logore Jasenovac, Kruščica i Jastrebarsko. Tek nekolicina njih je uspjela preživjeti pakao ovih ustaških stratišta.

Razvijanje kulture sjećanja na nevine žrtve, posjeta i obilježavanje mjesta njihove likvidacije trajan su zadatak njihovih potomaka.

Mada smo i danas svjedoci prikrivanja zločina, revizionističkih pokušaja obezvređivanja kako Jadovinskih i Jasenovačkih žrtava, tako i onih iz ostalih osamdeset  jednog ustaškog logora smrti, istina ne smije, ne može i neće biti sakrivena.

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top