Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Deklaracija o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima počinjenom u Drugom svetskom ratu u NDH

jasenovac_mjesto_logora.jpg

U Matici srpskoj u Novom Sadu 9.03.2012. godine promovisana je „Deklaracija o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima počinjenom u Drugom svetskom ratu u NDH“, u organizaciji udruženja „Jasenovac – Donja Gradina“ iz Banja Luke. Predstavljeni su, takođe, zbornici radova sa Pete međunarodne komisije o genocidu u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata, koja je održana 2011. godine u Banja Luci.

Učesnici tribine bili su: predsednik Izvrškog odbora ovog udruženja Vladimir Lukić, predsednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović, direktor Republičkog centra (Republike Srpske) za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović i sekretar udruženja i koordinator Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Saša Aćić.

Deklaracija je odštampana u 10.000 primeraka na srpskom (ćirilica i latinica) i sedam svetskih jezika, a cilj donošenja Deklaracije, kao i cilj kome ovo udruženje teži je naučno utemeljeno istraživanje i prezentovanje istine o zloglasnom kompleksu logora Jasenovac i Donja Gradina, u kojima je umoreno na najzverskiji način 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Srboljub Živanović je rekao da je te činjenice nepobitno utvrdila Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu 2008.g odine i istakao da su od ukupnog broja stradalnika, 110 000 bila  deca ispod 14 godina kao i činjenicu  da je nezavisna država hrvatska (ne mogu da je pišem velikim slovom) jedina država na svetu koja je imala poseban logor za decu.

Napravljen je osvrt na period od 70 godina u kome su krivo prezentovane i žrtve i dželati. Žrtve su bile isključivo pripadnici triju pobrojanih naroda, ne nikakvi antifašisti, jer to deca ne mogu biti, a dželati pripadnici hrvatskog i muslimanskog naroda i znatan deo hrvatskog katoličkog sveštenstva franjevačkog reda, dakle ne fašisti. Fašizam je ideologija Musolinija i Italijana, a nacizam Hitlera i Nemaca u Drugom svetskom ratu. Na području Jasenovac i Donja gradina, kao što je poznato nije bilo ni Nemaca ni Italijana, te stoga ni njihovih žrtava. Oprostiti se može samo onima koji su se pokajali, to niko ne sme da radi u naše ime i ime naših žrtava – da oprašta onima kojima nije ni stalo do pokajanja i dobijanja oprosta.

Udruženje „Jasenovac-Donja Gradina“ bavi se i obezbeđivanjem sredstava za izgradnju spomen-kompleksa Donja Gradina, na kome je umoreno oko 80 odsto žrtava, kako bi i Srbi imali svoj Zid plača, Jad Vašem, svoje mesto hodočašća.

Predsednik Udruženja Vladimir Lukić poručio je da ne budemo pesimisti, navodeći primer Jermena koji su uspeli da nakon 70 godina utvrde i međunarodno potvrde istinu o genocidu nad njima.

Mi to možemo i moramo, to dugujemo našim gradovima pod zemljom.

„Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.“ Knjiga proroka Isaije 56:5

Neka ih Bog uvede u rajska naselja i sotvori vječnuju pamjat!

Izvor: novo-videlo

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: