fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Deca u logorima NDH

Latice jednog cvijeta
Latice jednog cvijeta

Vjera Rašković Zec

U dramskom delu „Latice jednog cvijeta” Vjere Rašković Zec (izdavač: „Svet knjige” iz Beograda), glavni likovi su srpska deca zatočena u logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 14. juna 2016. godine.

Reč je o autentičnim događajima iz 1942. godine, kada su, posle ofanzive na Kozaru, hrvatske ustaše odvojile od roditelja svu decu, od novorođenčeta do uzrasta od 14 godina, i smestili ih u zasebne logore u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jastrebarskom, Sisku. Logori za decu postojali su samo u NDH, i nigde više na svetu.

Kroz dijaloge decelogoraša, autorka predočava razmere ovog stradanja i pritom ukazuje na podvig Dijane Budisavljević, koja je uspela da izbavi i od sigurne smrti spasi više od 12.000 dece. Deca koja su preživela logorske strahote, oglasila su se posle rata: „Tražim bilo koga svoga, mislim da sam sa Kozare” – bio je tada najčešći novinski oglas. Mnogi glasovi su ostali bez odziva.

„Svet knjige”, Beograd, 2016, st. 72

Izvor: POLITIKA, utorak 14 jun 2016., str. 12

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: