fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Deca Ognjene Marije Livanjske

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/ognjena-marija-livanjska.jpg

Mitropolit Amfilohije posetio majku Milicu, stradalnicu iz jame bezdanke

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, 5. avgusta, u popodnevnim časovima, posetio je Milicu Maljković, rođ. Bošković, staricu od 83 godine u njenom domu u Surčinu nadomak Beograda. Milica je jedna od 14 preživelih stradalnika od 218 pravoslavnih Srba bačenih od ustaša u jamu Ravni Dolac na Ognjenu Mariju, 30. jula 1941. godine. Rodom je iz sela Donje Rujane pod Dinarom na Livanjskom polju. Kao desetogodišnja devojčica sa majkom, sestrom i mlađim bratom kao i mnogobrojnim rođacima, podelila je čašu stradanja na pravdi Boga, bacanjem u jamu bezdanicu. Čudom Božjim, bez vode i hrane, među leševima na dnu jame duboke preko 50 metara, preživela je sa još 12 devojaka i žena i jednim muškarcem.

Iz jame su izvađeni na Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja, 11. septembra. Od preživelih stradalnika do naših dana su u životu majka Milica, Boja Radeta, rođ. Lalić koja i danas živi na rodnom Livanjskom polju i Mara Jurić, rođ. Lalić u Banatskom Despotovcu. U Surčinu su, u poratnom periodu našle utočišta još četiri mučenice iz Dolačke jame, koje su već pošle Bogu na istinu. Spomen na žrtve Livanjske jame čuvaju njihovi potomci okupljeni u udruženje „Ognjena Marija Livanjska“.
Tokom susreta sa Mitropolitom majka Milica, smirenog i krepkog duha, posvedočila je svoju životnu Golgotu ali i utehu koju joj je Bog darovao kroz porod i potomke, šest unuka i dva praunuka. Ipak, kroz suze je rekla da će sa neprebolnom ranom na duši otići pred lice Božje jer su kosti njenih roditelja i sastradalnika, posle 50 godina izvađene iz jame (1991.) i opojane, ponovo oskrnavljene 1992. od potomaka onih istih koji su ih i bacili u jamu. Svedočenje majke Milice može se čuti na http://www.slovoljubve.com/emisije/zbor-zborila-gospoda-hriscanska-29-jul-2011: a više pročitati u monografiji Buda Simonovića Ognjena Marija Livanjska u više izdanja.
Mitropolit Amfilohije je na blagoslov majki Milici i njenom domu doneo ikonu Svetog Jovana Krstitelja, osveštanu njegovom desnicom u Cetinjskom manastiru i kutiju svetogorskog tamjana. Uz majku Milicu Mitropolita su dočekali i ukazali srdačno gostoprimstvo njen sin Vladimir sa suprugom Zorkom i i ćerkom Milicom. U pratnji Mitropolitovj su bile monahinja Zlata, nastojateljica Manastira Bogorodice Trojeručice podno Avale i dr Milijana Savić lekar i predsednik udruženja „Pomoć porodici“ sa zadatkom da podstiče uspostavljanje bračnog života, rađanja i vaspitanja dece na hrišćanskim osnovama. Sa istom namenom dr Milijana vodi i savetovalište u okviru Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije, osnovanog blagoslovom našeg svetog Patrijarha Pavla.

Izvor: Pouke

 

Vezane vijesti:

SLUŽEN POMEN STRADALIM LIVANjSKIM SRBIMA

POMEN ZA ZVJERSKI UBIJENE LIVANjSKE SRBE

POMEN ZA ZVJERSKI UBIJENE LIVANjSKE SRBE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: