Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DANAS SUĐENjE ZA ZLOČINE U “VIKTOR BUBNjU”

Datum objave: četvrtak, 22 marta, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

sud-bih

SARAJEVO, /SRNA/ – Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane, danas će u Sudu BiH početi suđenje trojici optuženih za zlostavljanje srpskih civila u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH najavilo je na statusnoj konferenciji održanoj 16. marta, da će tokom izvođenja dokaza protiv optuženih Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Ilijana Nikolaja Vintile, pozvati 74 svjedoka i tri vještaka, te uložiti više od 300 materijalnih dokaza.

Emir Kapidžić, branilac prvooptuženog Muderizovića, najavio je ispitivanje 15 svjedoka i ulaganje većeg broja materijalnih dokaza, dok odbrana drugooptuženog Avdovića ima namjeru da ispita desetak svjedoka i uloži oko stotinu materijalnih dokaza.

Vlado Adamović, branilac Vintile, rekao je da će ispitati od deset do 15 svjedoka, a da mu je za materijalne dokaze potreban jedan do dva dana.

U optužnici Tužilaštva BiH, između ostalog, navodi se da su Muderizović, Avdović i Vintila od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Muderizović je u to vrijeme bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila je bio kuvar i stražar u vojnom zatvoru u kasarni.

Zatvoreni srpski civili su u bivšoj kasarni ”Viktor Bubnju” bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad.

Optužena trojka tereti se da je učestvovala u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti tako što su privedene civile srpske nacionalnosti sa područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, gdje su bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju povreda fizičkog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt 18 zatvorenika.

U bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” bilo je zarobljeno najmanje 200 civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.

Muderizović i Avdović su u pritvoru od oktobra prošle godine, dok se Vintila brani sa slobode.

Početak suđenja trojici optuženih zakazan je za 14.00 časova.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top