Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS SUĐENjE ZA ZLOČINE U „VIKTOR BUBNjU“

sud-bih

SARAJEVO, /SRNA/ – Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane, danas će u Sudu BiH početi suđenje trojici optuženih za zlostavljanje srpskih civila u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“ u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH najavilo je na statusnoj konferenciji održanoj 16. marta, da će tokom izvođenja dokaza protiv optuženih Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Ilijana Nikolaja Vintile, pozvati 74 svjedoka i tri vještaka, te uložiti više od 300 materijalnih dokaza.

Emir Kapidžić, branilac prvooptuženog Muderizovića, najavio je ispitivanje 15 svjedoka i ulaganje većeg broja materijalnih dokaza, dok odbrana drugooptuženog Avdovića ima namjeru da ispita desetak svjedoka i uloži oko stotinu materijalnih dokaza.

Vlado Adamović, branilac Vintile, rekao je da će ispitati od deset do 15 svjedoka, a da mu je za materijalne dokaze potreban jedan do dva dana.

U optužnici Tužilaštva BiH, između ostalog, navodi se da su Muderizović, Avdović i Vintila od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Muderizović je u to vrijeme bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, a Vintila je bio kuvar i stražar u vojnom zatvoru u kasarni.

Zatvoreni srpski civili su u bivšoj kasarni “Viktor Bubnju“ bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad.

Optužena trojka tereti se da je učestvovala u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti tako što su privedene civile srpske nacionalnosti sa područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, gdje su bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju povreda fizičkog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt 18 zatvorenika.

U bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“ bilo je zarobljeno najmanje 200 civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.

Muderizović i Avdović su u pritvoru od oktobra prošle godine, dok se Vintila brani sa slobode.

Početak suđenja trojici optuženih zakazan je za 14.00 časova.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: