fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DANAS SAHRANA GENERALA SIMIĆA

novica_simic.jpg

BANjALUKA, 5. MARTA /SRNA/ – General Novica Simić, koji je preminuo 2. marta u Beogradu, biće sahranjen danas na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Posmrtni ostaci generala Simića biće izloženi u Hramu Hrista Spasitelja, a za 11.00 časova u Banskom dvoru zakazana je komemoracija i upisivanje u knjigu žalosti.

U hramu Hrista Spasitelja u 12.30 biće služeno opijelo, a u 13.00 časova general Simić biće sahranjen na groblju Sveti Pantelija.

General-pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Novica Simić preminuo je 2. marta na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu nakon teške bolesti.

Novica Simić rođen je 1948. godine u Milićima. Kao dijete sa roditeljima se preselio u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

U Beogradu je završio četvorogodišnju Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, dvogodišnju Komandno-štabnu školu taktike i jednogodišnju Školu nacionalne odbrane.

Prije odbrambeno-otadžbinskog rata službovao je u garnizonima JNA u Banjaluci i Sarajevu gdje je obavljao dužnosti komandira voda, komandanta bataljona i pomoćnika načelnika štaba brigade za operativno-nastavne poslove.

U ratu je obavljao dužnosti komandanta brigade, komandanta taktičke grupe i komandanta Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Poslije rata obavljao je dužnosti komandanta korpusa, zamjenika načelnika Generalštaba i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Odlikovan je Ordenom za hrabrost JNA, Karađorđevom zvijezdom prvog reda i Ordenom Nemanjića Vojske Republike Srpske.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Novica Simić autor je knjige „Operacija Koridor 92“.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: