fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DANAS OBILjEŽAVANjE STRADANjA VOJNIKA JNA U TUZLI

tuzlanska_kolona.jpg

U Tuzli i Bijeljini danas će biti obilježeno 20. godina od stradanja vojnika JNA u „tuzlanskoj koloni“ u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Programom je predviđeno da se građani okupe ispred zgrade opštine Bijeljina u 8.00 časova, odakle će krenuti za Tuzlu, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS.

Od 10.00 do 10.30 časova predviđena je mirna šetnja na Brčanskoj malti u Tuzli, paljenje svijeća i pomen stradalim vojnicima.

Program obilježavanja stradanja vojnika nastavlja se u 12.15 časova služenjem parastosa na bijeljinskom groblju Pučile, gdje će na spomen kosturnicu biti položeno cvijeće, nakon čega je najavljeno obraćanje zvaničnika.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić prisutvovaće obilježavanju stradanja vojnika u „tuzlanskoj koloni“.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju. Tom prilikom stradalo je oko 200 vojnika, od kojih najmanje 50 smrtno, dok su ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

Napad, koji su izvršili pripadnici ekstremne organizacije „Patriotska liga“, uz pomoć lokalnih vlasti, direktno je prenosila lokalna televizija, na čijim snimcima se vidjelo da se na kolonu puca.

Zbog zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu traje ponovljeno suđenje ratnom čelniku opštine Tuzla Iliji Jurišiću.

Prema optužnici, u napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, najmanje 50 ih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Jurišić je optužen za napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli, odnosno da je kao starješina operativne grupe pri Centru javne bezbjednosti u Tuzli izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA koja se povlačila mirno i po postignutom dogovoru.

On je prvostepeno bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. godine ukinuo tu presudu i predmet vratilo na početak. Jurišiću je tada ukinut pritvor u kojem se nalazio od 11. maja 2007. godine.

Tužilaštvo BiH objavilo je u decembru 2009. godine da je prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju „tuzlanska kolona“.

Haški istražitelji, koji su 2003. godine predmet „tuzlanska kolona“ ustupili Sudu BiH, zaključili su da ima dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv devet osoba, a za četiri osobe dali su oznaku „A“, što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično djelo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: