fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilježavanje 24 godine od zločina nad srpskim civilima u Ledićima

Kod spomen-obilježja u selu Ledići, opština Trnovo danas će biti obilježene 24 godine od svirepog zločina nad srpskim civilima koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Trnovo, Ledići, Spomenik civilnim žrtvama
Trnovo, Ledići, Spomenik
civilnim žrtvama

Predsjednik Udruženja građana „Moje ognjište“ – Trnovo Slavko Vasić izjavio je Srni da će parastos za 24 nevino stradala srpska civila biti služen u 12.00 časova kod spomen-obilježja, a rodbina i prijatelji stradalih organizovano će vozilima krenuti od Kamenoloma u Krupcu u 11.00 časova.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci.

U selu sa oko 70-ak žitelja ubijeni su starci, žene i djeca, a zločinci ni nakon više od dvije decenije nisu odgovarali za ovaj masakr.

Vasić, koji je u ovom svirepom pohodu muslimanskih vojnika izgubio oca, majku i baku, rekao je da je prošle godine dao izjavu u Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim zločinom, te da od tada nikada nije dobio bilo kakvu povratnu informaciju.

On je rekao da je nevjerovatno da 24 nedužna civila stradaju na kućnom pragu, a da za to niko ne odgovara i niko ne pokreće tužbu protiv počinilaca ovog krvavog pohoda.

Većina mještana sela Ledići stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Selo je, kako je to obično bivalo poslije muslimanskih oružanih pohoda na srpska naselja, opljačkano, spaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su /uglavnom masakrirani/ svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da blagovremeno pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli da pobjegnu.

Istraga, koju je sproveo MUP Republike Srpske, pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu koja je išla prema Kalinoviku presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih poubijale, osim 11-godišnjeg dječaka koji je povrijeđen ležao među truplima.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ovaj zločin.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Kormakova odala počast ubijenim Srbima u Ledićima | Jadovno …

03. jun 1992. Godišnjica stradanja Srba u Ledićima

Ledići: Pomen za 24 ubijena srpska civila | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: