Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS O ZABRANI NACIONALNOG STROJA !?

Akademija Srbije

Ustavni sud Srbije danas odlučuje o
predlogu državnog tužilaštva Srbije za zabranu neonacističke organizacije “Nacionalni stroj”, potvrđeno je Tanjugu u Ustavnom sudu.

Sudija izvestilac predložio je zabranu “Nacionalnog stroja” jer je proklamovana kao tajna
organizacija koja svoje delovanje koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje
zabranjene Ustavom Srbije.

Izveštaj i predlog odluke sudije izvestioca Sud razmatra na zatvorenoj sednici, a odluku će 15 sudija doneti većinom glasova.

Predlog za zabranu podneo je 14. oktobra 2008. tadašnji glavni tužilac Srbije Slobodan Radovanović uz obrazloženje da ova grupa deluje kao tajna organizacija na osnovu nacističkog programa.

Tužilac je citirao delove programa “Nacionalnog stroja” u kom se proklamuje rasna i nacionalna diskriminacija, uz zabranu rasnog mešanja i očuvanje takozvane arijevsjke bele
rase.

Pripadnici ove ekstremističke organizacije zalažu se, kako je naveo tužilac, za Srbiju u kojoj svi građani nemaju ista prava, odnosno državu u kojoj će samo pripadnici arijevske rase imati puna građanska prava.

U obrazloženju tužilac je citirao i pravila ponašanja “Nacionalnog stroja” kojima se nalaže da o delovanju organizacije ne sme niko znati sem njenih pripadnika, da o tome ne pričaju
telefonom, da kontakte uspostavljaju lično, a u kući ne drže kompromitujuće
stvari.

Kao dokaz tajnog delovanja ove organizacije tužilac je naveo i činjenicu da ona zvanično nema vođu, prostorije, pa ni članstvo.

Reč je o organizaciji koja okuplja različite neonacističke grupe i čija okupljanja prati nasilje, a koja otvoreno proklamuje saradnju sa “svim rasnim nacionalistima u Evropi i svetu”.

Tužilac je kao osnov za zabranu naveo i sudski postupak u kome je nekolicina pripadnika “Nacionalnog stroja” osuđena zbog izazivanja rasne i nacionalne mrženje na Univerzitetu u
Novom Sadu.

Oni su upali su na antifašističku tribinu 9. novembra 2005. godine i verbalno i fizički napali učesnike, a najvišu kaznu od godinu dana zatvora dobio je vođa organizacije Goran Davidović zvani Firer.

Davidović se jedno vreme skrivao najpre u Italiji, a zatim Nemačkoj, odakle je izručen Srbiji, a iz zatvora je izašao 8. oktobra 2010. godine.

“Nacionalni stroj” nije registrovana organizacija, pa odlukom Suda ne može biti brisana iz registra, ali mogu biti zabranjena javna okupljanja njenih pripadnika, korištenje simbola,
sajta i objavljivanje publikacija.

 

Izvor: AkadeMedia Srbija

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: