Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČINE U „VIKTOR BUBNjU“

sud-bih.jpg

SARAJEVO, /SRNA/ – Saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH danas će biti nastavljeno suđenje Besimu Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Ilijanu Nikolaju Vintili, optuženim za zlostavljanje srpskih civila u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“ u Sarajevu.

Ova tri lica optužena su da su učestvovala u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti sa područja grada Sarajeva, protivzakonito ih zatvarali u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, gdje su bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje, povreda fizičkog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt 18 zatvorenika.

Muderizović je u to vrijeme bio zamjenik upravnika na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora i bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, a Vintila je bio kuvar i stražar u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni.

Tužilac vjeruje da će iskazima 74 svjedoka, među kojima je 50 bivših zatočenika, te dva vještaka medicinske struke i jednog vojnog, kao i materijalnim dokazima navedenim u optužnici, dokazati da su optuženi počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za šta se terete.

Branioci optuženih su na ročištu održanom 22. marta odbacili navode optužnice kao neopravdane, istakavši da će tokom postupka dokazati da njihovi branjenici nisu učestvovali u udruženim akcijama protiv civilnog stanovništva.

Muderizovićev branilac Emir Kapidžić rekao je tada da će izvesti dokaze da su kontrolu nad pritvorenima imali pripadnici vojske i policije, te neki civilni organi, koje Muderizović nije mogao kontrolisati i na njih uticati.

Advokat Mirza Kovač smatra „žalosnim“ da je od 25 osumnjičenih optužen njegov klijent Ramiz Avdović, koji je bio stražar. „Dokazaću da on nije imao efektivnu kontrolu i da nije bio u udruženom zločinačkom poduhvatu, već da su to bile druge osobe. To nećemo dokazati mi, već materijalna dokumentacija Tužilaštva u kojoj se nalaze decidna imena ovlaštenih osoba“, rekao je Kovač.

On je naglasio da je peti sprat Centralnog zatvora u Sarajevu formirala Vlada tadašnje BiH na 174. sjednici, te da je „netačno da su zatvorenici bili nezakonito prihvatani, jer je bio formiran Okružni sud“.

„Žalosno je što niko od 25 osumnjičenih osoba, koje su imale rukovodnu i odgovornu ulogu, danas nije ovdje. Među njima su i sudije i tužioci sadašnjeg Suda BiH, o čijim imenima sada ne mogu kalkulisati, pošto prolaze kroz materijalnu dokumentaciju. Ako ih tužilac pozove na direktno ispitivanje, mi ćemo zasigurno iskoristiti priliku da ih ispitamo“, rekao je Kovač novinarima po okončanju prethodnog ročišta.

U bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“ bilo zarobljeno najmanje 200 civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak. Civili su fizički i psihički bili zlostavljani i prisiljavani na prinudni rad, a 18 zatvorenika nije preživjelo.

Početak suđenja trojici optuženih zakazan je u 9.00 časova.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: