fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА МЕРЧЕПУ

mercep.jpg

ЗАГРЕБ, 26. МАРТА (СРНА) – Пред загребачким Жупаниjским судом за данас jе наjављен наставак суђења бившем помоћнику министра унутрашњих послова Хрватске Томиславу Мерчепу, коjи jе оптужен за ратни злочин против српских цивила на подручjу Загреба, Пакраца и Кутине краjем 1991. године.

Расправа од 19. марта одгођена jе за данас, jер jе утврђено да jе члан судског виjећа Јадранка Мандушић у истрази испитивала jедног од свjедока. Законом jе забрањено да судиjе коjе су водиле или на неки други начин учествовале у истражном поступку буду чланови виjећа коjе води главну расправу.

Именовањем новог члана трочланог судског виjећа суђење би опет требало формално започети, jављаjу хрватски медиjи.

Мерчеп jе раниjе, након читања оптужнице, изjавио да се не осjећа кривим.

Он jе оптужен за убиство 43 људи, међу коjима су и три члана српске породице Зец из Загреба – Михаjло, Мариjа и њихова дванаестогодишња кћерка Александра, коjи су убиjени у ноћи 7. на 8. децембар 1991, као и за нестанак jош три особе.

Према оптужници, Мерчеп jе од 8. октобра до средине децембра 1991. године, као командант резервне jединице МУП-а смjештене у Пакрачкоj пољани и у павиљону на Загребачком велесаjму, те као савjетник у МУП-у, лично наређивао незаконита хапшења, мучења и убиства цивила.

Иако су пред истражним судиjом петорица припадника његове jединице признала злочин и против њих jе подигнута оптужница, због процедуралне грешке /испитивања без бранилаца/, никада нису кривично одговарали за таj злочин.

Због можданог удара коjи jе имао приjе неколико година, Мерчеп jе одмах по хапшењу краjем 2010. године смjештен у затворску болницу, а подизање оптужнице средином прошле године дочекао jе у бањи. Вjештачењем jе утврђено да jе он способан за суђење, уз напомену да током процеса мора да буде под љекарским надзором.

Хашко тужилаштво jе приjе неколико година доставило Хрватскоj доказе против Мерчепа за злочине у источноj Славониjи, укључуjући злочине у Вуковару и у Пакрачкоj пољани. Злочини у Вуковару нису, међутим, обухваћени овом оптужницом.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: