Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS IZJAŠNjAVANjE O KRIVICI OSMORICE OPTUŽENIH

sud_bih_tas.jpg

SARAJEVO, /SRNA/ – Pred Sudom BiH danas će se o krivici izjasniti osmorica optuženih za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, počinjenih u logoru “Silos” u Tarčinu, magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku i Osnovnoj školi ” 9. maj” u Pazariću.

Sud BiH potvrdio 12. januara optužnicu u predmetu “Mustafa Đelilović i drugi” koja Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica ih tereti da su svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima “Silos” u Tarčinu, Osnovnoj školi “9.maj” u Pazariću i u magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku.

U navedenim objektima veliki broj civilnih lica i ratnih zarobljenika bili su protivpravno zatvoreni, te izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, prisiljavanju na prinudni rad.

U tom periodu Mustafa Đelilović bio je predsjednik Skupštine opštine Hadžići i obavljao je funkciju predsjednika Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići.

Fadil Čović bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići.

Mirsad Šabić bio je aktivni policajac SJB Hadžići, a od 1. juna 1992. godine komandir Policijske stanice Pazarić.

Nezir Kazić obavljao je funkciju komandanta Devete brdske brigade Armije BiH u periodu od 19. januara 1993. do 4. novembra 1994. godine,

Bećir Hujić bio je upravnik logora “Silos” u periodu od 24. maja 1992. godine do 16. avgusta 1994. godine, te zamjenik upravnika logora “Silos” nakon 16. avgusta 1994. godine.

Halid Čović bio je zamjenik upravnika logora “Silos” u periodu od njegovog formiranja do 16. avgusta 1994. godine, te upravnik ovog logora do njegovog rasformiranja 27. januara 1996. godine.

Šerif Mešanović bio je zamjenik upravnika logora “Silos” u periodu od formiranja logora do juna 1992. godine, a od juna 1992. godine do sredine 1994. godine upravnik logora u magacinima u kasarni “Krupa” u Zoviku, te jedan od zamjenika upravnika logora “Silos” od sredine 1994. godine pa nadalje.

Nermin Kalember zvani “Buba” bio je stražar u logoru “Silos” od maja 1992. do sredine 1995. godine.

Silos je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobođanje. Među ubijenima je bilo i žena, djece, te staraca preko 80 godina.

Preživjeli logoraši tvrde da su o postojanju ovog stratišta za Srbe znali nekadašnji pripadnici najvišeg vojnog i političkog vrha takozvane Republike BiH, koji su ga u više navrata obilazili.

Logor “Silos” u Tarčinu, naselju u blizini Hadžića, formiran je početkom rata, a zatvoren 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izjašnjavanje o krivici optuženih zakazano je u 13.00 časova.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: