Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DANAS IZJAŠNjAVANjE O KRIVICI OSMORICE OPTUŽENIH

Datum objave: utorak, 21 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud_bih_tas.jpg

SARAJEVO, /SRNA/ – Pred Sudom BiH danas će se o krivici izjasniti osmorica optuženih za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, počinjenih u logoru “Silos” u Tarčinu, magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku i Osnovnoj školi ” 9. maj” u Pazariću.

Sud BiH potvrdio 12. januara optužnicu u predmetu “Mustafa Đelilović i drugi” koja Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica ih tereti da su svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima “Silos” u Tarčinu, Osnovnoj školi “9.maj” u Pazariću i u magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku.

U navedenim objektima veliki broj civilnih lica i ratnih zarobljenika bili su protivpravno zatvoreni, te izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, prisiljavanju na prinudni rad.

U tom periodu Mustafa Đelilović bio je predsjednik Skupštine opštine Hadžići i obavljao je funkciju predsjednika Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići.

Fadil Čović bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići.

Mirsad Šabić bio je aktivni policajac SJB Hadžići, a od 1. juna 1992. godine komandir Policijske stanice Pazarić.

Nezir Kazić obavljao je funkciju komandanta Devete brdske brigade Armije BiH u periodu od 19. januara 1993. do 4. novembra 1994. godine,

Bećir Hujić bio je upravnik logora “Silos” u periodu od 24. maja 1992. godine do 16. avgusta 1994. godine, te zamjenik upravnika logora “Silos” nakon 16. avgusta 1994. godine.

Halid Čović bio je zamjenik upravnika logora “Silos” u periodu od njegovog formiranja do 16. avgusta 1994. godine, te upravnik ovog logora do njegovog rasformiranja 27. januara 1996. godine.

Šerif Mešanović bio je zamjenik upravnika logora “Silos” u periodu od formiranja logora do juna 1992. godine, a od juna 1992. godine do sredine 1994. godine upravnik logora u magacinima u kasarni “Krupa” u Zoviku, te jedan od zamjenika upravnika logora “Silos” od sredine 1994. godine pa nadalje.

Nermin Kalember zvani “Buba” bio je stražar u logoru “Silos” od maja 1992. do sredine 1995. godine.

Silos je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobođanje. Među ubijenima je bilo i žena, djece, te staraca preko 80 godina.

Preživjeli logoraši tvrde da su o postojanju ovog stratišta za Srbe znali nekadašnji pripadnici najvišeg vojnog i političkog vrha takozvane Republike BiH, koji su ga u više navrata obilazili.

Logor “Silos” u Tarčinu, naselju u blizini Hadžića, formiran je početkom rata, a zatvoren 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izjašnjavanje o krivici optuženih zakazano je u 13.00 časova.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top