Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DANAS 21 GODINA OD STRADANjA VOJNIKA U BJELOVARU

Datum objave: subota, 29 septembra, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

redenik.jpgBEOGRAD, 29. SEPTEMBRA /SRNA/ – Danas se navršava 21 godina od stradanja vojnika JNA u kasarni u Bjelovaru, u Hrvatskoj, kada je hrvatska vojska, nakon što su im se predali pripadnici JNA, strijeljala komandanta kasarne i dvojicu njegovih pomoćnika, a četiri dana kasnije još šestoricu pripadnika JNA.Za ovaj zločin nema osuđujućih presuda, a istraga je još u toku.

“Trojicu razoružanih oficira hicima u glavu iz pištolja ubio je predsjednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić, ali Haško tužilaštvo nikada nije otvorilo istragu protiv njega, iako je porodica jednog od ubijenih oficira to zatražila još u julu 1998. godine”, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas”.

Sud u Bjelovaru je 2006. godine pokrenuo istragu protiv Jure Šimića, nakon što je državna televizija Srbije, RTS, objavila snimke zločina i nakon što im je Haški sud ustupio dokumentaciju, ali je Šimić, nakon 11 dana provedenih u pritvoru, pušten da se brani sa slobode, na kojoj uživa sve počasti najuglednijeg građanina Bjelovara.

Za ubistvo šestorice zarobljenih pripadnika JNA i pokušaja ubistva jednog civila, sud u Bjelovaru je optužio četvoricu pripadnika bjelovarske policije Luku Markešića, Zdenka Radića, Zorana Marasa i Ivana Orlovića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila.

Oni su dva puta nepravosnažno oslobađani, jednom osuđeni na kazne ispod zakonskog minimuma, dok su četvrtom pravosnažnom presudom pred sudom u Zagrebu 2011. godine svi oslobođeni optužbe, jer po izmijenjenoj optužnici „pomaganje u ratnom zločinu“ nije krivično djelo.

“Veritas“ ocjenjuje da i ovi bjelovarski slučajevi ukazuju na već ustaljenu i prepoznatljivu praksu hrvatskih sudova nazvanu “ping-pong suđenja”, odnosno – kada su zločini nad Srbima i pripadnicima JNA nesporni, počinioci se ne mogu identifikovati, a ako se i identifikuju oslobađaju se zbog nedostatka dokaza ili “pogrešnog” činjeničnog opisa i postupanja u nužnoj odbrani.

“Ukoliko se proglase krivima, nakon maratonskih suđenja, izriču im se minimalne kazne, često ispod zakonskog minimuma, što je sramota za hrvatsko pravosuđe, a ponižavajuće za žrtve”, ističe Veritas.

Hrvatske „zenge“ su više dana opsijedale kasarnu „Božidar Adžija“, gdje je bila stacionirana 265. motorizovana brigada JNA, u čijem sastavu su bili i mladi regruti, a nakon što su se vojnici JNA predali, predsjednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić je naredio da se zarobljeni vojnici i oficiri JNA skinu do pojasa.

Šimić je potom komandanta kasarne pukovnika JNA Rajka Kovačevića i njegove pomoćnike oficire Miljka Vasića i Dragišu Jovanovića odveo u stranu i u svakoga ispalio po dva metka iz pištolja, usmrtivši ih na licu mjesta.

Pored trojice ovih oficira u bjelovarskoj kasarni poginula su još trojica pripadnika JNA, a oko 60 starješina i oko 150 vojnika je zarobljeno.

Kako bi spriječio da skladište municije i eksploziva u obližnjoj šumi Bedenik padne hrvatskim „zengama“ u ruke, major JNA Milan Tepić ga je digao u vazduh, pri čemu je poginuo i on i njegovih sedam vojnika.

Sutradan su, po Šimićevoj naredbi, građani Bjelovara obilazili zauzetu kasarnu, u kojoj su bili izloženi leševi ubijenih oficira, koje su u mimohodu skrnavili pljuvanjem i mokrenjem po njima.

Šestorica zarobljenih pripadnika JNA, uglavnom sa područja Bjelovara, među kojima i dvojica Hrvata, su prvo zatvorena u policijsku stanicu, a potom su ih noću 3. oktobra strijeljala lica u fantomkama u obližnjoj šumi, a strijeljanje je preživio jedan srpski civil iz Bjelovara.

U Bjelovaru se 29. septembar slavi kao Dan grada.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top