fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS 13 GODINA OD NATO AGRESIJE

bombardovanje_srbije.jpg

BEOGRAD, 24. MARTA (SRNA) – Danas se navršava 13 godina od NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, u kojem je poginulo oko 2.500 ljudi, od kojih 79 djece, a ranjeno i povrijeđeno više od 12.500 lica.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine, a tokom vazdušnih napada, koji su trajali 78 dana i noći bez prekida, avioni NATO alijanse izvršili su 30.000 vazdušnih naleta i ispalili 50.000 razornih projektila. Prethodno je, 23. marta, odluku o napadu bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN izdao tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, uslijedila je nakon neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, održanih u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine. U vazdušnim udarima NATO-a teško su razoreni infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, medijske kuće, spomenici kulture.

NATO je lansirao 20.000 velikih projektila, među kojima 1.300 krstarećih raketa na vojne i civilne ciljeve, a izručio je i 37.000 „kasetnih bombi“ sa 350.000 kasetnih podprojektila. Korištena je i municija sa osiromašenim uranijomom.

U oružanom sukobu sa nemjerljivo nadmoćnijim neprijateljem srpska protivvazdužna odbrana uspjela je da obori dva NATO-va aviona – lovac „F16“ i američki „nevidljivi“ avion „F-117“, kao i da zarobi tri neprijateljska vojnika.

Prilikom povlačenja snaga Vojske Jugoslavije /VJ/ ispostavilo se da je učinak NATO-a bio svega 14 uništenih tenkova, 17 oklopnih transportera i 20 artiljerijskih oruđa VJ.

Bombardovanje je završeno 10. juna 1999. godine, čemu je prethodilo donošenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: