Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DAN VELIKE TUGE, ISTORIJSKOG SJEĆANjA I OPOMENE

Datum objave: četvrtak, 4 avgusta, 2011
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Srđan Srećković

BEOGRAD, 4. AVGUSTA /SRNA/ – Srpski ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je, povodom 16 godina od hrvatske akcije “Oluja”, da je ovo dan velike tuge i istorijskog sjećanja svakog pripadnika srpskog naroda, jer je tog dana ubijeno nekoliko hiljada, a 200 000 Srba brutalnom silom protjerano sa prostora na kojima su živeli vijekovima.

“Ovaj dan je i dan velike opomene za sve narode na prostorima zapadnog Balkana. Mi taj zločin nikada nećemo i ne smemo zaboraviti, da se zločin ne bi ponovio, ali jesmo spremni za saradnju, pomirenje i objektivno sagledavanje prošlosti”, naveo je Srećković.

On je u pisanoj izjavi ocijenio da je “zato od neprocenjive važnosti što se ove godine `Oluja` obilježava nakon presude Haškog tribunala, kojom su kažnjeni krivci sa hrvatske strane za jedan od najvećih zločina u novijoj istoriji”.

Srećković je dodao da je Srbija čvrsto opredijeljena da bude lider u razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i da je za evropsku budućnost regiona od strateške važnosti unapređenje političkih i ekonomskih veza Srbije i Hrvatske.

“Za istinsko pomirenje potrebno je da položaj srpskog naroda u Hrvatskoj bude u skladu sa najvišim međunarodnim standardima”, istakao je Srećković.

On je napomenuo da su problemi vezani za održivi povratak i ekonomsku egzistenciju Srba u Hrvatskoj, postojanje tajnih optužnica, restitucija stanarskog prava, problemi vezani za priznavanje radnog staža i penzionog osiguranja, samo neki od problema sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju.

“S obzirom na to da Hrvatska ide u pravcu EU koja nikada neće odustati od standarda najvišeg stepena zaštite prava nacionalnih zajednica, kao i na uzlaznu putanju u odnosima Beograda i Zagreba, mislim da možemo biti optimisti u smislu poboljšanja položaja Srba na dugi rok”, smatra Srećković.

Akcija hrvatske vojske pod nazivom “Oluja” počela u jutarnjim časovima 4. avgusta 1995. godine granatiranjem naseljenih područja sjeverne Dalamcije, Korduna, Like i Banije. Potom su hrvatske snage, uz odobrenje i podršku NATO-a, a u sadejstvu sa HVO i Armijom BiH, izvršile agresiju na ta područija koja su bila pod zaštitom UN.

Za svega nekoliko dana sa vjekovnih srpskih ognjišta protjerano je oko 220 000 stanovnika, ubijeno su 1 934 lica, od kojih 1 196 civila i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Izvor: Srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top