fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DAN VELIKE TUGE, ISTORIJSKOG SJEĆANjA I OPOMENE

Srđan Srećković

BEOGRAD, 4. AVGUSTA /SRNA/ – Srpski ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je, povodom 16 godina od hrvatske akcije „Oluja“, da je ovo dan velike tuge i istorijskog sjećanja svakog pripadnika srpskog naroda, jer je tog dana ubijeno nekoliko hiljada, a 200 000 Srba brutalnom silom protjerano sa prostora na kojima su živeli vijekovima.

„Ovaj dan je i dan velike opomene za sve narode na prostorima zapadnog Balkana. Mi taj zločin nikada nećemo i ne smemo zaboraviti, da se zločin ne bi ponovio, ali jesmo spremni za saradnju, pomirenje i objektivno sagledavanje prošlosti“, naveo je Srećković.

On je u pisanoj izjavi ocijenio da je „zato od neprocenjive važnosti što se ove godine `Oluja` obilježava nakon presude Haškog tribunala, kojom su kažnjeni krivci sa hrvatske strane za jedan od najvećih zločina u novijoj istoriji“.

Srećković je dodao da je Srbija čvrsto opredijeljena da bude lider u razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i da je za evropsku budućnost regiona od strateške važnosti unapređenje političkih i ekonomskih veza Srbije i Hrvatske.

„Za istinsko pomirenje potrebno je da položaj srpskog naroda u Hrvatskoj bude u skladu sa najvišim međunarodnim standardima“, istakao je Srećković.

On je napomenuo da su problemi vezani za održivi povratak i ekonomsku egzistenciju Srba u Hrvatskoj, postojanje tajnih optužnica, restitucija stanarskog prava, problemi vezani za priznavanje radnog staža i penzionog osiguranja, samo neki od problema sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju.

„S obzirom na to da Hrvatska ide u pravcu EU koja nikada neće odustati od standarda najvišeg stepena zaštite prava nacionalnih zajednica, kao i na uzlaznu putanju u odnosima Beograda i Zagreba, mislim da možemo biti optimisti u smislu poboljšanja položaja Srba na dugi rok“, smatra Srećković.

Akcija hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“ počela u jutarnjim časovima 4. avgusta 1995. godine granatiranjem naseljenih područja sjeverne Dalamcije, Korduna, Like i Banije. Potom su hrvatske snage, uz odobrenje i podršku NATO-a, a u sadejstvu sa HVO i Armijom BiH, izvršile agresiju na ta područija koja su bila pod zaštitom UN.

Za svega nekoliko dana sa vjekovnih srpskih ognjišta protjerano je oko 220 000 stanovnika, ubijeno su 1 934 lica, od kojih 1 196 civila i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Izvor: Srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: