Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

DAN KADA JE POČEO NAPAD NA SRBE

Datum objave: subota, 28 februara, 2015
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

 Božica Živković Rajilić

Božica Živković Rajilić


Predsjedik Udruženja žena žrtava rata iz Republike Srpske Božica Živković-Rajilić rekla je Srni da će 1. mart uvijek biti dan kada je počeo napad na Srbe u BiH, njihovu imovinu i živote.

“Odvodili su nas iz naših kuća, stanova, sa radnih mjesta, mučili nas, pljačkali… i sada traže da njihov `izmišljeni` takozvani praznik i mi priznamo. Šta je taj dan donio dobrog BiH? Do kad će ovakva BiH trajati”, upitala je Rajilićeva.

Za srpske žrtve i za Republiku Srpsku, istakla je ona, neprihvatljivo je obilježavanje 1. marta kao dana takozvane nezavisnosti BiH.

“Nije mi jasno kako i šta Bošnjaci i Hrvati obilježavaju 1. marta? Šta taj dan znači za BiH – ništa, jer pola države ne prizna taj dan kao svoj praznik”, naglasila je Rajilićeva.

Ona je rekla da se postavlja pitanja da li se može obilježavati 1. mart, a istovremeno govoriti o jedinstvenoj BiH i o jednakosti i ravnopravnosti naroda koji žive u njoj.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

KRVAVA SRPSKA SVADBA ! – Jadovno 1941.

HRONOLOGIJA ZLOČINA /3/ – Jadovno 1941.
BOJIĆ: RAT NAJAVIO ALIJA IZETBEGOVIĆ – Jadovno 1941.

NAJCRNjI DATUM U ISTORIJI BIH – Jadovno 1941.

REAKCIJE SRPSKIH UDRUŽENjA: 1. MART … – Jadovno 1941.

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top