fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DAN KADA JE POČEO NAPAD NA SRBE

 Božica Živković Rajilić

Božica Živković Rajilić


Predsjedik Udruženja žena žrtava rata iz Republike Srpske Božica Živković-Rajilić rekla je Srni da će 1. mart uvijek biti dan kada je počeo napad na Srbe u BiH, njihovu imovinu i živote.

„Odvodili su nas iz naših kuća, stanova, sa radnih mjesta, mučili nas, pljačkali… i sada traže da njihov `izmišljeni` takozvani praznik i mi priznamo. Šta je taj dan donio dobrog BiH? Do kad će ovakva BiH trajati“, upitala je Rajilićeva.

Za srpske žrtve i za Republiku Srpsku, istakla je ona, neprihvatljivo je obilježavanje 1. marta kao dana takozvane nezavisnosti BiH.

„Nije mi jasno kako i šta Bošnjaci i Hrvati obilježavaju 1. marta? Šta taj dan znači za BiH – ništa, jer pola države ne prizna taj dan kao svoj praznik“, naglasila je Rajilićeva.

Ona je rekla da se postavlja pitanja da li se može obilježavati 1. mart, a istovremeno govoriti o jedinstvenoj BiH i o jednakosti i ravnopravnosti naroda koji žive u njoj.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obilježava kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

KRVAVA SRPSKA SVADBA ! – Jadovno 1941.

HRONOLOGIJA ZLOČINA /3/ – Jadovno 1941.
BOJIĆ: RAT NAJAVIO ALIJA IZETBEGOVIĆ – Jadovno 1941.

NAJCRNjI DATUM U ISTORIJI BIH – Jadovno 1941.

REAKCIJE SRPSKIH UDRUŽENjA: 1. MART … – Jadovno 1941.

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: