fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dan kad nas je vojska odbranila

groblje-zejtinlik.jpg

Kršeći Rezoluciju 900 Savjeta Bezbjednosti UN-a o obnovi komunalnih službi i normalnog života u i oko Sarajeva, muslimanske snage su nastojale isprovocirati srpsku vojsku kako bi pomoću medija obezbijedile podršku cijelog svijeta za akciju „deblokade“ Sarajeva.

U junu mjesecu 1995. godine u Sarajevu je sve išlo u njihovu korist. Tzv. Armija BiH samo za ovu operaciju imala je 35 000 vojnika, 43 topa, 406 minobacača i 19 tenkova. Vojska Repbulike Srpske imala je 17 000 vojnika, 41 top, 132 minobacača i 24 tenka.

Nakon sveobuhvatnih priprema akciju su pokrenuli 15 juna napadom na tri pravca. Početni uspjesi su omogućili tzv. Armiji BiH da skoro potpuno zaokruži srpske položaje oko Sarajeva. Napad prema jugu i istoku takođe je praćen uspjehom. Da je tzv. Armija BiH do 17. juna nastavila da napreduje istim tempom, bila bi u stanju da granatira Pale.

Međutim, početni uspjeh muslimanske vojske sasječen je već 16. juna 1995. godine. Sarajevsko-romanijski i Hercegovači Korpus VRS između 17. i 22. juna započinju kontra napad koji je kao rezultat imao vraćanje svih izgubljenih teritorija.

Zbog situacije na terenu Vlada u Sarajevu je morala obustaviti sve akcije do 28. juna, kada je tzv. Armija BiH zvanično priznala poraz na sarajevskom bojištu.

Naša vojska je pokazala cijelom svijetu da se „konzerva ne otvara iznutra“!

To je bilo vrijeme kad smo dokazali da je naša potreba za opstankom na ovim prostorima ipak jača od njihove želje da nas protjeraju preko Drine.

Pali heroji

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je danas, na svečanosti obilježavanja 17 godina od kako je odbijena posljednja u nizu vojnih operacija na Sarajevsko-romanijsku regiju, da je to veliko herojstvo pretvoreno u ogromne žrtve sa 4.000 poginulih i više od 10.000 ranjenih boraca.

U porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca, Đokić je rekao da nas to sve skupa opominje i obavezuje da pamtimo i ističemo njihovo herojstvo.

Ministar Đokić je napomenuo da je put Srpske trajno nezavisna država srpskog naroda i svih onih koji žele da žive u njoj, a cilj je da Republika Srpska ima pravo na svoj izbor i pravo da sama uređuje život i svoju budućnost.

Đokić je napomenuo da je novi Zakon o pravima boraca obezbijedio 13.600.000 KM više novca u odnosu 2011. godinu za nova prava boračkih kategorija.

Služenjem parastosa za poginule borce i polaganjem vjenaca na centralni krst na Vojničkom spomen-groblju „Mali zejtinlik“ na Sokocu je danas počelo obilježavanje 17 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Parastos je služilo lokalno sveštenstvo, a vjence su položili resorni ministar Đokić, delegacije predstavnika srpskog narod u zajedničkim institucijama BiH, delegacija opština grada Srpsko Sarajevo, Boračke organizacije RS, Saveza logoraša RS, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i drugi.

Na ovom groblju sahranjeno je 957 poginulih boraca sa ove regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca svetu liturgiju služilo je sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama upisano je oko 4000 imena poginulih boraca sa prostora Srajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na svečanosti su govorili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz i načelnik opštine Sokolac Dušan Kovačević.

U umjetničkom programu „Jeka gore Romanije“ učestvovali su etno-grupa „Rusalke“ iz Istočnog Sarajeva, književnica Dara Sekulić koja je kazivala pjesmu „Jeka gore Petrove“, Aleksandra Mitrić Štifanić koja je govorila pjesme Desanke Maksimović „Sjećanje na zavičaj“ i Đure Jakšića „Otadžbina“, kao i izvorna ženska grupa iz Istočnog Sarajeva.

Organizator ove manifetsacije je Odbor za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Piše: Vukašin Beatović

Izvor: frontal

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: