fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Дан кад нас је војска одбранила

groblje-zejtinlik.jpg

Кршећи Резолуциjу 900 Савjета Безбjедности УН-а о обнови комуналних служби и нормалног живота у и око Сараjева, муслиманске снаге су настоjале испровоцирати српску воjску како би помоћу медиjа обезбиjедиле подршку циjелог свиjета за акциjу „деблокаде“ Сараjева.

У jуну мjесецу 1995. године у Сараjеву jе све ишло у њихову корист. Тзв. Армиjа БиХ само за ову операциjу имала jе 35 000 воjника, 43 топа, 406 минобацача и 19 тенкова. Воjска Репбулике Српске имала jе 17 000 воjника, 41 топ, 132 минобацача и 24 тенка.

Након свеобухватних припрема акциjу су покренули 15 jуна нападом на три правца. Почетни успjеси су омогућили тзв. Армиjи БиХ да скоро потпуно заокружи српске положаjе око Сараjева. Напад према jугу и истоку такође jе праћен успjехом. Да jе тзв. Армиjа БиХ до 17. jуна наставила да напредуjе истим темпом, била би у стању да гранатира Пале.

Међутим, почетни успjех муслиманске воjске сасjечен jе већ 16. jуна 1995. године. Сараjевско-романиjски и Херцеговачи Корпус ВРС између 17. и 22. jуна започињу контра напад коjи jе као резултат имао враћање свих изгубљених териториjа.

Због ситуациjе на терену Влада у Сараjеву jе морала обуставити све акциjе до 28. jуна, када jе тзв. Армиjа БиХ званично признала пораз на сараjевском боjишту.

Наша воjска jе показала циjелом свиjету да се „конзерва не отвара изнутра“!

То jе било вриjеме кад смо доказали да jе наша потреба за опстанком на овим просторима ипак jача од њихове жеље да нас протjераjу преко Дрине.

Пали хероjи

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС) Петар Ђокић изjавио jе данас, на свечаности обиљежавања 17 година од како jе одбиjена посљедња у низу воjних операциjа на Сараjевско-романиjску региjу, да jе то велико хероjство претворено у огромне жртве са 4.000 погинулих и више од 10.000 рањених бораца.

У порти манастира Светог великомученика Георгиjа на Равноj Романиjи код Сокоца, Ђокић jе рекао да нас то све скупа опомиње и обавезуjе да памтимо и истичемо њихово хероjство.

Министар Ђокић jе напоменуо да jе пут Српске траjно независна држава српског народа и свих оних коjи желе да живе у њоj, а циљ jе да Република Српска има право на своj избор и право да сама уређуjе живот и своjу будућност.

Ђокић jе напоменуо да jе нови Закон о правима бораца обезбиjедио 13.600.000 КМ више новца у односу 2011. годину за нова права борачких категориjа.

Служењем парастоса за погинуле борце и полагањем вjенаца на централни крст на Воjничком спомен-гробљу „Мали зеjтинлик“ на Сокоцу jе данас почело обиљежавање 17 година од одбране Сараjевско-романиjске региjе.

Парастос jе служило локално свештенство, а вjенце су положили ресорни министар Ђокић, делегациjе представника српског народ у заjедничким институциjама БиХ, делегациjа општина града Српско Сараjево, Борачке организациjе РС, Савеза логораша РС, Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и други.

На овом гробљу сахрањено jе 957 погинулих бораца са ове региjе у одбрамбено-отаџбинском рату.

У манастиру Светог великомученика Георгиjа на Равноj Романиjи код Сокоца свету литургиjу служило jе свештенство Митрополиjе дабробосанске.

На унутрашњим зидовима овог храма уписано jе око 4000 имена погинулих бораца са простора Сраjевско-романиjске региjе у одбрамбено-отаџбинском рату.

На свечаности су говорили предсjедник Борачке организациjе Републике Српске Пантелиjа Ћургуз и начелник општине Соколац Душан Ковачевић.

У умjетничком програму „Јека горе Романиjе“ учествовали су етно-група „Русалке“ из Источног Сараjева, књижевница Дара Секулић коjа jе казивала пjесму „Јека горе Петрове“, Александра Митрић Штифанић коjа jе говорила пjесме Десанке Максимовић „Сjећање на завичаj“ и Ђуре Јакшића „Отаџбина“, као и изворна женска група из Источног Сараjева.

Организатор ове манифетсациjе jе Одбор за његовање ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Пише: Вукашин Беатовић

Извор: frontal

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: