fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dačić: Srbija ne može bez Rusije

Bitna nam je pomoć Ruske Federacije i naših drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni interes bez pomoći Ruske Federacije, izjavio je danas u Moskvi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može da zaštiti svoje nacionalne interese, rekao je Dačić nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da je Dačić zahvalio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju Srbiji u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije na strateškom nivou i da će Srbija i Ruska Federacija uvijek raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rješenja za probleme koji postoje u regionu.

Dačić je istakao da za Srbiju, to što je Rusija stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja faktor stabilnosti i bezbjednosti, tako da, odluka da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u članstvo UN ne može biti donesena, jer mora da prođe Savjet bezbjednosti UN.

– Bitna nam je pomoć Ruske Federacije i naših drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama. Mi se u međunarodnim organizacijama rukovodimo time da budemo jedni drugima od pomoći i tu su naši odnosi na veoma visokom nivou, rekao je Dačić.

On je istakao veoma uspješnu akciju Srbije i Rusije kada je riječ o Interpolu i naveo da će se ta saradnja nastaviti s obzirom na to da se samoproglašeno Kosovo ponovo prijavilo za članstvo u Interpolu.

– Ove godine konferencija je u Čileu i opet će vršiti pritisak i ljutiti se na nas što lobiramo da neke zemlje ne priznaju Kosovo ili radimo na tome da promjene odluku o priznanju Kosova. Sada je problem što Srbija ima, navodno toliko veliki uticaj da možemo da spriječimo da neko postane član neke velike međunarodne organizacije. Trinaest zemalja je povuklo priznanje Kosova i nadam se da da će se taj proces nastaviti, rekao je Dačić.

On je istakao da je važno što Srbija u zaštiti svojih interesa polazi od toga da se konsultuje sa Ruskom Federacijom i da je zato veoma važan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji će se održati 26. aprila u Pekingu, uoči sastanka koji je za 29. april sazvala Angela Merkel u Berlinu, a pozvani su predstavnici Beograda i Prištine.

– Mi nećemo povlačiti nikakve poteze bez konsultacija sa Ruskom Federacijom. Raduje nas ruski stav da će oni podržati sve ono što je u interesu Srbije, rekao je Dačić.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: