fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DAČIĆ DA PODSTAKNE RAZGOVORE O NERIJEŠENIM PITANjIMA IZ PROŠLOSTI

Uklanjanje miniranih srpskih kuća u Zadru

Uklanjanje miniranih srpskih kuća u Zadru


Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta očekuje da će sutrašnja posjeta ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Hrvatskoj, gdje će se sastati sa najvišim hrvatskim zvaničnicima, podstaći razgovore o brojnim neriješenim pitanjima iz prošlosti.

„Nažalost, u prethodne dvije decenije od završetka rata u Hrvatskoj nije bilo političke volje da se pronađe pravično i trajno rješenje imovinskih i brojnih drugih problema prognanih Srba i preostalih Srba u Hrvatskoj“, saopštio je Linta.

On je ocijenio da bez rješavanja otvorenih pitanja iz prošlosti neće biti moguće uspostaviti odnose međusobnog poštivanja i povjerenja, a kamoli govoriti o iskrenom pomirenju između dva naroda.

Linta smatra da je potrebno aktivirati postojeće međudržavne srpsko-hrvatske komisije i radne grupe, kao i osnovati komisiju za provođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji, čiji cilj bi bio da u određenom vremenskom periodu predlože dvjema vladama rješenja za otvorena pitanja.

„Broj problema sa kojima se suočavaju preostali Srbi u Hrvatskoj i protjerani Srbi je ogroman – oduzeta stanarska prava, visoka otkupna cijena stanova koje je dio prognanih Srba dobio kroz takozvani Program stambenog zbrinjavanja“, napominje Linta.

On podsjeća da nije isplaćena naknada štete za nestalu, uništenu i oštećenu srpsku imovinu, nije vraćeno uzurpirano i oteto poljoprivredno i šumsko zemljište, nisu poništeni ugovori o razmjeni kuća pod pritiscima i prijetnjama za vrijeme rata.

Linta navodi da Srbima nisu isplaćene zaostale, a neisplaćene penzije, i devizna štednja, kao i da velikom broju prognanih Srba nije priznat dio radnog staža koji je ostvaren prije i tokom rata.

Osim toga, podsjeća Linta, u Hrvatskoj se ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje Srbima očuvanje nacionalnog identiteta i zapošljavanje u državnim i javnim institucijama.

„Nema volje da se kazne počinioci i nalogodavci ratnih zločina nad Srbima i ekshumiraju i identifikuju posmrtni ostatci Srba koji se nalaze na poznatim grobnim mjestima i drugo“, dodao je Linta.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata – Jadovno 1941.

LINTA: DEKLARACIJA – VRHUNSKI CINIZAM … – Jadovno 1941.

Linta traži da se poštuje zakon o pravima manjina – Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: