Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Cvijanović: Podrška vlade ženama žrtvama rata

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Konferencija_u_okviru_projekta_Snaga_je_u_nama.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas u Banjaluci završnu konferenciju u okviru projekta “Snaga je u nama”, koji je osmišljen kao podrška ženama iz Srpske koje su bile žrtve seksualnog nasilja u ratu.

Cvijanovićeva je istakla da razumije težinu problema sa kojima se ove žene suočavaju, navodeći da sve aktivnosti podrške treba da budu institucionalno povezane.

“Postoji podrška Vlade, Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica i Džender centra. Važno je znati da, ukoliko treba da postoji politička i pravna podrška Vlade za sve vaše aktivnosti, a smatram da treba, ona će da postoji, kao i treća dimenzija – ljudska podrška”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je ovo teška i bolna tema, sa aspekta onog šta su žene preživljavale, a o čemu je malo pričano i malo učinjeno dostupnim javnosti.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u saradnji sa Džender centrom Vlade Republike Srpske, organizovao je danas u Banjaluci završnu konferenciju u okviru projekta “Snaga je u nama”, koji je osmišljen kao podrška ženama iz Republike Srpske, žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Riječ je o pilot-projektu koji se realizuje uz pomoć FIGAP programa /finansijski mehanizam za implementaciju džender akcionog plana BiH/.

Na konferenciji će biti riječi o rezultatima rada psiho-socijalnih radionica, koje su održane od 28. jula do 3. avgusta u Laktašima, kao i potrebi da se poboljšaju javne politike u oblastima koje tretiraju ovu kategoriju žena.

Cilj je i da se otvori dijalog između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i pravosuđa i žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja u ratu.

U uvodnom izlaganju učesnicima konferencije obratili su se direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, direktor Džender centra Mirjana Lukač, koordinator projekta Sanda Vukojević, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Srpske Božica Živković-Rajilić, psihoterapeut Nada Starčević-Sabadini, kao i Radojka Kela iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA O PODRŠCI ŽENAMA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILjA U RATU

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …

hiljade srpskih žena bilo u muslimanskim i … – Jadovno 1941.

PROCESUIRATI POČINIOCE ZLOČINA NAD … – Jadovno 1941.

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: