Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Čuvari manastira” roman o odbrani Ozrena

Datum objave: četvrtak, 6 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

U Modriči je promovisan posthumno objavljeni roman “Čuvari manastira” posvećen odbrani srpskih teritorija i manastira u Gostoviću, Vozući i na Ozrenu u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a koji je napisao ratni komandant Gostovićkog bataljona Petar Lukić-Vuk iz Gostovića.

Foto: Srna

O romanu su sinoć govorili posljednji komandant Vozućke brigade Ninoslav Nikolić i književnik iz Modriče Gligor Mumnović, recenzent romana.

“Lukić u romanu `Čuvari manastira` govori o tome kako su jedinice Vojske Republike Srpske branile vijekovna srpska ognjišta i manastire, te kako su uz probuđeni inat i hrabrost na kraju građanskog rata sačuvali manastir `Svetog Nikole` u Petrovu na Ozrenu od nadmoćnijeg neprijatelja”, rekao je Nikolić.

On je istakao da je Lukić na upečatljiv način opisao ljubav naroda i srpskih boraca prema rodnom kraju, kao i osjećaj odgovornosti i obavezu da po svaku cijenu brane ognjišta i svetinje – crkve i manastire zadužbine Nemanjića.

Nikolić je napomenuo da je za rukopis romana saznao nakon Lukićeve smrti 2015. godine u Podgorici, te da je sa Muminovićem, uz podršku porodice Lukić, uredio i ove godine objavio roman.

Muminović je rekao da je na uređenju, lektorisanju i recenziji romana radio sa zadovoljstvom, te da je kroz Lukićev rukopis ušao u suštinu stradanja Ozrena na kraju 20. vijeka.

“Lukić je rođen i rastao na Ozrenu, osjećao taj prosor, imao ga u genu zbog čega mu je, kao prirodnom talentu za pjesničko kazivanje, bilo lako da svoja osjećanja pretvori u upečatljive slike prostora, ljudi i događaja kojima je kao komandant bataljona `Gostović` svjedočio”, napomenuo je Muminović.

On je istakao da će “Čuvari manastira” čitaocima pomoći da lakše shvate vezu između ljudi, zavičaja i manastira gostovićkog, vozućkog i ozrenskog prostora.

Organizatori i domaćini promocije, kojoj je prisustvovalo blizu 100 posjetilaca, bili su Omladinski književni klub “Mladost” i Srpski kulturni centar Modriča.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Večeras akademija u spomen na Srbe stradale u Vozući i na Ozrenu

Nad Srbima počinjen planski genocid i etničko čišćenje

Zločini u Vozući i na Ozrenu imaju karakter lokalnog genocida
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top