Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ČURKIN: NEKE ZEMLjE U SUKOBU INTERESA U ISTRAZI O TRGOVINI ORGANIMA

curkin.jpgNjUJORK, (SRNA) – Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je danas da su neke od država u svojevrsnom konfliktu interesa u istrazi o trgovini organima na Kosovu i Metohiji i izrazio sumnju u način na koji je Euleks vodi.

„Trenutno istragu o umiješanosti kosovskih lidera vode one zemlje koje su u prošlosti pomagale tim ljudima da dođu na vlast na Kosovu“, rekao je Čurkin na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koji je danas razmatrao situaciju na Kosovu i Metohiji.

Vodeću ulogu u istrazi imaju SAD, kaže Čurkin i dodaje da je „slučajnost“ da je američki državljanin Klint Vilijamson zadužen za vođenje istrage.

„Zabrinuti smo zbog načina na koji Euleks ispituje činjenice navedene u izvještaju Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu“, rekao je Čurkin i podsjetio na lošu situaciju na Kosovu kada je riječ o zaštiti svjedoka, što je potvrdio i Savjet Evrope.

Ruski ambasador je zbog svega toga pozvao Savjet bezbjednosti da podrži inicijativu Srbije da se istraga o trgovini organima na Kosovu vodi pod okriljem tog tijela. „Istraga mora da bude nepristrasna i da uliva povjerenje i zbog toga tražimo da bude prenesena na Savjet bezbjednosti“, rekao je Čurkin.

On kaže da Rusija sumnja u statusnu neutralnost Euleksa i Kfora, koje je kritikovao zbog odnosa prema ruskom humanitarnom konvoju upućenom Srbina na Kosmetu. „Moskva sama odlučuje ko će je i gdje dobiti“, rekao je Čurkin.

Predstavnica SAD pri UN Rozmari di Karlo naglasila je da su „neosnovane i neodgovorne sumnje“ u istragu koju predvodi Vilijamson. „SAD se zalažu za odlučnu istragu o svim ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i trgovinu organima“, rekla je Di Karlo i dodala da Euleks uživa punu podršku svih regionalnih faktora.

Ona je oštro osudila postavljanje blokada na sjeveru Kosova i naglasila da SAD odbacuju sve pokušaje „podrivanja legitimiteta prištinskih vlasti“.

Di Karlo je naglasila da međunarodna zajednica želi mir i stabilnost na Kosovu i cijelom Zapadnom Balkanu i dodala da je „sada vrijeme da Srbija i Kosovo ostave iza sebe prošlost i rade zajedno na budućnosti“.

Predstavnici Njemačke i Francuske pri UN naveli su da te zemlje imaju puno povjerenje u istragu koju vodi Amerikanac Klint Vilijamson.

Njemački ambasador Peter Viting osudio je postavljanje srpskih blokada na putevima na sjeveru Kosova, kao i sve akte nasilja uperene protiv Kfora i Euleksa, te pozdravio poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića da se uklone barikade.

Zamjenik šefa francuske misije u UN Martin Brijen ocijenio je da je napad na vojnike Kfora i Euleksa neprihvatljiv i dodao da oni ne mogu biti tretirani kao strana u sukobu.

„Plan Martija Ahtisarija je dobra osnova za integraciju sjevera Kosva“, rekao je Brijen i dodao da bi kosovski premijer Hašim Tači trebalo da uvjeri Srbe na Kosovu da svi zajedno imaju zajedničku budućnost.

Predstavnik Velike Britanije pri UN Rik Barton pozdravio je dosadašnje napore Prištine i Beograda u obnovljenom dijalogu i najavio da će njegova zemlja i dalje pomagati Kosovo. On je dodao da je privrženost Kosova i Srbije dijalogu zanačajna i za njihov napredak ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj ocijenio je da bi davanje statusa kandidata Srbiji prije ispunjavanja preuzetih obaveza prema Kosovu dugoročno imalo negativne posljedice na Kosovu. Hodžaj je pozvao srpske vlasti da povuku pripadnike policijskih struktura sa sjevera Kosova i naglasio da je „ideja o razmjeni teritorija veoma opasna“.

Savjet bezbjednosti UN razmatrao je danas situaciju na Kosovu koja je, prema ocjeni generalnog sekretara UN Ban Kimuna, napeta i umnogome utiče na dijalog Beograda i Prištine i razgovore o evropskoj perspektivi regiona.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: