fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Crvav temelj: Ombudsman za djecu Srpske se povodom školske godine obraća latinicom!?

Navikli smo da nam sudovi i druge institucije u Srpskoj pišu isključivo latinicom, ali da to čini i ombudsman za djecu, od kojih danas neka tek počinju da uče slova maternjeg jezika (i pisma) više je nego samoubilački sindrom nepostojanja kulturne politike.

Ćirilica
Ćirilica

Prvo bi djecu trebalo zaštiti od ovakve vrste zaštite, ali u patetičnom maniru sastava za osnovnu školu ombudsman (dakako latinicom) kaže sljedeće:

Školsko zvono će u svim osnovnim i srednjim školama 1. septembra oglasiti početak nove školske godine.

Svaki početak nove školske godine pred roditeljima ista briga – kako će za svoje školarce obezbijediti potrebne knjige i školski pribor, novu trenerku, patike.

Učenici sa nestrpljenjem očekuju početak nove školske godine, raduju se susretu s drugovima, nastavnicima i brinu da li će odgovoriti izazovima koje novi razred postavlja pred njih. Novoj školskoj godini posebno se raduju oni najmlađi, koji će prvi put sjesti u školske klupe. To je poseban dan i za njih i za cijelu porodicu. Ponosni na novi početak, svoju prvu školsku torbu, raduju se prvom učitelju, novim drugovima, puni su očekivanja i trebaju podršku i roditelja i učitelja, da njihov prvi susret sa školom na najbolji način obilježi novi i najljepši period u njihovom odrastanju.

Na svim zaposlenim u obrazovnom sistemu je obaveza da u datim uslovima učine maksimalno moguće (da ombudsman nauči azbuku?! Prim. Frontala.) da se svako dijete, i svaki dan, u školi osjeća prihvaćenim i jednako vrijednim, da zna da ima podršku i da je uspjeh u školi samo rezultat marljivog rada, da razvije životne vještine, sposobnosti učenja, samopoštovanje i samopouzdanje, jer škola je, prije svega, vaspitna ustanova koja ima izuzetno važnu ulogu u socio-emocionalnom razvoju djeteta.

Posebno je važan partnerski odnos roditelja i škole, koji se zasniva na stalnoj saradnji, međusobnom uvažavanju i povjerenju, koji doprinosi uspjehu svakog učenika, koji osnažuje i podstiče dijete i koji je odgovor na potrebe djece i njihov najbolji interes.

Djeci, roditeljima i svim zaposlenim u vaspitno-obrazovnim ustanovama želim srećan početak i uspješnu novu školsku godinu.

S poštovanjem,

Nada Grahovac
Ombudsman za djecu RS

Izvor: FRONTAL

Vezane vijesti:

Okrugli sto „Srpski jezik i ćirilica“: Za srpski jezik mora se …

Ćirilica u periodici i književnim delima Srba katolika sa …

Milana Babić: Ćirilica je pitanje srpskog dostojanstva …

Ćirilica u digitalnom dobu, sve od nas zavisi | Jadovno 1941.

Ćirilica u nestajanju | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: