fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

CRNOGORSKO TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE ZLOČIN NAD SRBIMA U ČAJNIČU

Masakriran_trinaestogodisnji_Zeljko_Masic-b63fbef6Crnogorsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma pretresa spise i dokazne materijale u vezi sa slučajem ratnog zločina nad Srbima u Čajniču 1993. godine, u kojima su učestvovali crnogorski državljani iz okoline Pljevalja, piše „Politika“.
„Postoje ne samo indicije već i neoborivi dokazi da su u zvjerskim likvidacijama 25 civila, ranjavanju više njih i odvođenju u zarobljeništvo, silovanjima i izlaganju torturi, učestvovali ljudi sa područja Bukovice, u opštini Pljevlja“, rekao je za ovaj list inspektor policije, koji je nedavno „dobrovoljno“ penzionisan.

Iz tog vremena, naveo je ovaj izvor, postoji krivična prijava policije iz Čajniča protiv 38 državljana Crne Gore, od kojih neki žive u BiH, ali koriste biračko pravo na području Pljevalja.

Sagovornik lista navodi da su za detalje ovog zločina znale i neke advokatske kancelarije i nevladine organizacije, koje su godinama istraživale navodne zločine nad muslimanima iz Bukovice, sve da bi sakrili upravo zločine crnogorskih državljana nad Srbima u Čajniču i Goraždu.

U selima Ponikve, Glamočevići i Bućkovići ubijeni su Njegoš, Polka, Dušanka, Branko i Ivana Mašić, Trifko, Božo i Stanojka Dačević, Duško Katana, Vučko i Stevo Kovačević, Čedo Popović, Dušan Čokorilo, Darinka Pjević, Željko Mašić i Mirko Krnojelac.

U Glamočevićima su ubijeni civili Milan Vujović, Ratko Krezović, Radovan Staničić, Aleksa Tanasković, Todor Janjić i Mirko Lasica, dok su u Bućkovićima masakrirani Mlađen Drakula, Nikola Pljevaljčić i Vlado Đuković.

Povodom ovog zločina, tek nakon snažnog pritiska javnosti, prije svega srpskih opozicionih partija u Crnoj Gori, 2009. godine oglasio se tadašnji vrhovni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapić, koja je poručila da će biti ispravljena nepravda prema Srbima iz Čajniča.

Rodbina likvidiranih Srba iz Čajniča je u međuvremenu saopštila da će protiv države Crne Gore podnijeti tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.

Rođak nekolicine likvidiranih Srba Ratko Mašić rekao je da nije tajna da su ekstremisti iz pljevaljske Bukovice, komšije, vodili muslimansku vojsku iz BiH i dali doprinos „satiranju civila, pokazujući nečuvenu bestijalnost“.

„Ubili su 13-godišnjeg Željka Mašića i potom ga masakrirali, lomeći mu mrtvom zube. Iživljavali su se nad pokojnom Polkom Dačević (30), krvnički masakrirali Trifka Dačevića (66) ostavivši mu nož u grkljanu“, ispričao je Ratko Mašić.

U Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na ratni zločin nad srpskim stanovništvom u selima Šapići, Prijemet i Trojan u opštini Čajniče, počinjen 14. februara 1993. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

Iz Tužilaštva Bih nisu mogli da saopšte više informacija u vezi sa ovim predmetom.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

PEČAT: Dvadeset godina od zločina nad Srbima u Čajniču 

hapšenje osumnjičenih ili zataškavanje zločina nad srbima?

POKRENUTA ISTRAGA O ZLOČINIMA NAD SRBIMA U ČAJNIČU

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: