fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Čovek koji je odbio da pozdravi Hitlera: August Lendmeser

U današnje vreme ova fotografija simbolizuje otpor psihologiji mase i bunt protiv svih vidova represije i pritiska.

Mnogi su mislili da je fotografija montirana, da je lažna i da nije moguće da je tamo negde pred Drugi svetski rat bilo ko smeo da pomisli da u gomili nacista ne podigne ruku i pozdravi Firera.

Ipak, fotografija je originalna, snimljena 1936. godine, i na njoj je August Lendmeser, radnik u brodogradilištu u Hamburgu.

Čuveni snimak je zabeležen u hamburškoj luci prilikom promocije novog broda. August Lendmeser bio je jedini među prisutnim radnicima koji je odbio da pozdravi nacističkim pozdravom porinuće novog broda. Iza fotografije stoji čitava jedna neverovatna ljubavna, životna i tragična priča.

Ironično, priča počinje baš u Nacističkoj partiji u koju se August, kao i mnogi drugi njegovi sunarodnici, učlanio 1930. godine, u nadi da će mu politička poznanstva pomoći da lakše dođe do posla.

Kako to obično biva u životu, sudbina je umešala prste i on 1934. godine upoznaje ljubav svog života, Jevrejku Irmu Ekler.

Godinu dana kasnije izbacuju ga iz partije zbog njegove veridbe sa Irmom, sa kojom nije mogao da se venča zbog tada važećih nacističkih “zakona”, mada su već dobili kćerkicu Ingrid.

1937. porodica je pokušala da se prebaci u Dansku, i sa granice su ih vratili i uhapsili, a Augusta su optužili za “nepoštovanje rase” i odmah zatvorili.

Oboje su se na sudu branili da nisu znali za Irminu pripadnost, jer je krštena u crkvi i odgajana u hrišćanskoj porodici nakon što joj se majka preudala, ne bi li nekako izvukli žive glave.

Augusta su čas puštali na slobodu, čas ga hapsili, na kraju je osuđen na 30 meseci prisilnog rada, a Irma je završila u koncentracionom logoru gde je rodila još jednu ćerku.

August nikada više nije video svoju voljenu ženu, Irma je stradala u zatočeništvu 1942. dok je Avgust 1941. pušten iz zatvora. Mobilisan je 1944. i upućen na front gde mu se gubi svaki trag.

1949. godine zvanično su proglašeni mrtvima i on i Irma.

Ćerke su preživele rat zahvaljujući dobrim ljudima koji su ih skrivali i činjenici da im je otac bio Nemac.

Fotografija “Čovek sa prekrštenim rukama” je nastala u trenutku dok je August, potpuno nesvestan prisustva fotografa, preživljavao lične unutrašnje borbe, pružajući lični otpor, ne želeći da pozdravi onog ko mu je tako duboko u svim sferama uništio život i razorio porodicu.

Izvor: KRSTARICA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: