fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ČLANOVI UDRUŽENjA STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA NOMOKANON U POSETI JADOVNU

Dan sjecanja 3 dio (8).JPG

U nedelju 24.6.2012. godine, članovi Udruženja studenata Pravnog fakulteta Nomokanon, advokat Vladimir Štrbac i student Nikola Cimbaljević prisustvovali su parastosu jadovničkim mučenicima koji su postradali tokom Drugog svetskog rata od strane ustaških krvnika. Upravo je taj dan 24. juna uzet kao dan kada se odaje pomen postradalim srpskim mučenicima u Lici i to iz razloga što su navedenog datuma logori u Jadovnu, uvali Slana i ostrvu Pag dobili svoje konačne konture iz kojih se nikada neće vratiti desetine hiljada Srba i Jevreja.
Logor smrti „Jadovno“ zasnovan je u prvoj polovini maja 1941. godine na Velebitu 22 km severozapadno od Gospića, na proplanku Čačić dolac na nadmorskoj visini od 1200 metara. Površina logora iznosila je 180×90 metara i bila je osigurana sa 4 metara visokom dvostrukom bodljikavom žicom. Do 21. avgusta 1941. godine tokom 132 dana postojanja logora Jadovno u njega je dovedeno sa područija cele NDH 42 246 muškaraca, žena i dece Srba i Jevreja. od njih 42 246 u logoru Jadovno na najokrutniji način je ubijeno 40 123. Ostalih 2 123 lica ustaše su transportovale u Jastrebarsko i Jasenovac gde su u najvećim mukama izgubile svoje živote.
I posle 69 godina od ovog strašnog zločina i genocida koji je od strane tadašnje države Hrvatske učinjen nad Srbima odnos današnje države Hrvatske buduće članice EU prema nevinim Srbima i Jevrejima najbolje se može ilustrovati činjenicom da je ove godine po prvi put na mestu logora postavljen krst i to od strane Srba potomaka i poštovalaca žrtava bez podrške buduće članice EU, odnosno činjenicom da do samog mesta logora ne postoji put već se do istog dolazi kroz guste šume Velebita. Indikativno je i to da na samom ulazu u Jadovno stoji natpis „dobrodošli u Jadovno“. Bilo bi suludo pomisliti šta bi se dogodilo npr. da na ulazu u Aušvic ili Dahau stoji natpis „Dobrodošli“. Bilo je zabranjeno nositi bilo kakava zvanična obeležja Srpske države ( grb, zastavu) iako takva zabrana nije predviđena savremenim međunarodnim i unutrašnjim pravnim normama. Nejasno je i zbog čega je bilo potrebno proveravati identitet lica koja odlaze u Jadnovno na parastot po nekoliko puta nakon što je isti bio proveren prilikom ulaska u državu Hrvatsku. O sličnosti između ponašanja policije države Hrvatske prema Srbima 24.6.2012 godine i kvazidržavnih formacija tzv. države Kosovo 28.6.2012. godine ne treba trošiti reči. Kao da 70 godina dugo „savezništvo“ između istih nije ni prestajalo, a da diskontinuiteta nema.
Ako nešto u celoj ovoj priči budi nadu, to je činjenica da se sve više iz godine u godinu povećava broj Srba koji prisustvuju parastosu i odavanju počasti ubijenim srpskim mučenicima. Imamo obavezu da takva zverstva nikada ne zaboravimo, jer jedino tako možemo da sprečimo da se ista ponove. Jer mi smo Srbi, a mučenici Jadovna su ubijani samo zbog toga jer su bili isto što i mi, Srbi….

Za Informativnu službu USPF NOMOKANON
advokat Vladimir Štrbac

Izvor:  zakonik       

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: