fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ćirilica najsavršenija: Profesor 40 godina vodi bitku za očuvanje našeg pisma

Nastavniku Gligoru Muminoviću čini se da je bežanje od tradicije puko ulagivanje Zapadu

Foto V. B.
Foto V. B.

Naše ćiriličko pismo sve više gubi bitku sa zapadnim pomodarstvom i latinicom – ocenjuje Gligor Muminović. Bitku za očuvanje ćirilice Muminović vodi već 40 godina svog rada sa učenicima kao nastavnik srpskog jezika. Kako kaže održao je 30.000 časova srpskog jezika i ćirilici je naučio oko 2.000 učenika.

– To je jedno od najsavršenijih pisama u svetu i kako ga onda ne voleti i ne poštovati. Irski oskarovac i nobelovac Bernard Šo je testamentom ostavio 360.000 funti onom Englezu koji uspe da transformiše njihovu abecedu kao što je Vuk transformisao ćirilicu da je jedan znak jedan glas – priča Muminović i dodaje: Ne mogu da shvatim da Srbi kao narod beže od toga pisma. Čini mi se da je bežanje od ćirilice podaničko ulagivanje Zapadu. Prošao sam kroz Modriču i samo na nekoliko mesta našao table radnji ili preduzeća ispisane ćirilcom, neverovatno.

Izazvan bošnjačkim svojatanjem Povelje Kulina bana, kao temeljnog dokumenta svoje državanosti, Muminović je u poslednjem modričkom listu za kulturu „Savovanje“ izneo dokaze da se radi o čistom srpskom aktu napisanom na ćirilici i to na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja 1189. godine.

– Što se Kulin ban kune na Jevanđelje, a ne na Kuran ili što ga ne piše na Bajram nego na Usekovanje. Ako je bošnjačka što nije pisana arabicom ili latinicom ako je hrvatska. Na kraju krajeva, naš svaki čoban razume šta piše u ovoj povelji – zaključuje Gligor Muminović.

OBJAVIO 18 KNjIGA

Ljubav prema književnosti i srpskom jeziku Gligor Muminović, rodom iz Vučeva, kod Plužina, u Crnoj Gori, preneo je u 18 do sada objavljenih knjiga. Pisao je romane, pesme, pripovetke, drame, pravopis.

Autor: VID BLAGOJEVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: