fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

CINIČNA ODLUKA O OPTUŽNICI PROTIV SRBA IZ GLINE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/zirovac_napadnuta_izbjeglicka_kolona.jpg

BEOGRAD /SRNA/ – Koalicija udruženja izbjeglica ocijenila je kao ciničnu odluku zagrebačkog tužilaštva da podigne optužnicu protiv dvojice srpskih državljana iz Gline zbog ubistva hrvatskog civila, a da istovremeno ne podiže optužnice protiv naredbodavaca i izvršilaca masovnog ubistva srpskih izbjeglica na putu Glina – Donji Žirovac – Dvor u avgustu 1995. godine.

Predsjednik Koalicije Miodrag Linta podsjeća da su se prva stradanja Srba desila u Glini 6. avgusta, a zatim su u glinskim selima Roviška, Ravno Rašće, Maja i Brubanj izbjegličku kolonu presjekli pripadnici hrvatske vojske koji su se iživljavali nad zarobljenim Srbima.

O zločinima nad nenaoružanim Srbima na cesti kod Donjeg Žirovca svjedoči i snimak pripadnika takozvane Armije BiH koji su u to vrijeme izvodili zajedničke akcije sa Hrvatskom vojskom.

Izbjeglička kolona je u više navrata na putu do Dvora bila presječena, a stravični zločini ponovljeni su u selima Rujevac i Trgovi.

Kolona je još jednom napadnuta i to u Dvoru u kasnim časovima 7. avgusta, te ujutro 8. avgusta.

Prema podacima Informaciono dokumentacionog centra „Veritas“, oko 400 Srba ubijeno je u izbjegličkoj koloni od Gline do Dvora od 6. do 8. avgusta 1995. godine, dok je na cijelom bivšem sektoru UN Sjever /Kordun i Banija/ poginulo 721 lice srpske nacionalnosti, od čega 441 civil, među njima 403 žene.

Linta podsjeća hrvatsku javnost i nadležne hrvatske institucije da za počinjene zločine još niko nije odgovarao.

On je istakao da Hrvatska ima obavezu da otkrije i procesuira počinioce ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima jer je to, između ostalog, preuzela i potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU krajem 2011. godine.

„Međutim, u praksi Hrvatska ima dvostruke standarde u procesuiranju ratnih zločina, odnosno mnogo strože za Srbe, a mnogo blaže za Hrvate. U Hrvatskoj zločin, nažalost, ima naciju i vjeru a ne obilježje zla. Zbog toga se zločini Hrvata nad Srbima i dalje pravdaju i smatraju herojskim činom“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

To je, kako je istakao, samo jedan od razloga zbog čega Hrvatska apsolutno nema pravo da Srbiji drži lekcije o ispunjavanju standarda iz demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

„Pozivamo Hrvatsku da stvori političke i kadrovske uslove za kažnjavanje brojnih zločina nad Srbima koji su se desili tokom građanskog rata devedesetih 20. vijeka“, poručio je Linta.

Zagrebačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Srbije zbog ratnog zločina 1991. godine u okolini Gline. Optužnica je podignuta protiv komandanta jedinice Teritorijalne odbrane u Glini i jednog pripadnika te jedinice. Na teret im je stavljeno ubistvo hrvatskog civila u mjestu Bišćanovo početkom oktobra 1991. godine.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

linta zahtijeva od pusićeve da razriješi dužnosti darka 

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata – Jadovno 1941.

LINTA: DEKLARACIJA – VRHUNSKI CINIZAM HRVATSKE 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: