fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЦИЉ АГРЕСИЈЕ БИО ЕТНИЧKО ЧИШЋЕЊЕ СРБА

 Полагање виjенаца код Спомен-крста у Козарскоj Дубици

Полагање виjенаца код Спомен-крста у Козарскоj Дубици

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изjавио jе данас да jе циљ хрватских агресора 18. септембра 1995. године био исти као 1941. године, а то jе етничко чишћење Срба.

 

„Улога жртве и улога џелата била jе иста као и 1941. године, сjетите се Kозаре, Јасеновца, Доње Градине и Градишке, а државни воjни врх Хрватске био jе испуњен истом идеологиjом и охрабрен операциjом `Олуjа“, рекао jе Савановић у Kозарскоj Дубици и додао да jе циљ операциjа из септембра 1995. године био етничко чишћење Срба из БиХ.

 

Он jе нагласио да jе териториjа западног диjела Српске одбрањена захваљуjући наjхрабриjим коjи су знали да се циjена отаџбине, слободе и вjере мора платити животом.

 

„Хвала им и вjечна им слава за ту храброст и за све оне коjи су положили своj живот за Републику Српску“, рекао jе Савановић у Kозарскоj Дубици, на централном догађаjу обиљежавања 20 године од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресиjе.

 

Он jе истакао да лична и колективна свиjест о догађаjима из историjе мора бити на вишем нивоу, да се не би поновили догађаjи из 20. виjека.

 

„Српски народ jе поред jевреjског и jерменског народа наjвише страдао у протеклом виjеку у два, три догађаjа, али зато том истом српском народу никада нису заказале доброта и великодушност, правичност и вриjедности коjе красе цивилизациjу“, рекао jе Савановић и додао да jе српски народ 1990-тих година био сатанизован од свиjета.

 

Он jе нагласио да Срби мораjу добро познавати историjу и то не ону коjу jе „учио за оцjене“, већ историjу живота и историjу борбе и циjене коjу jе српски народ платио за слободу.

 

„Нажалост, слобода на овим просторима ниjе константа, она jе промjењива и увиjек се плаћала огромним жртвама и то треба да знаjу и младе генерациjе“, поручио jе Савановић и додао да су Срби увиjек олако заборављали шта се дешавало и прихватали оне коjи су их убиjали.

 

Савановић jе навео да Влада и институциjе Републике Српске у свих протеклих 20 година воде бригу о породицама погинулих и људима коjи су одбранили њене границе, те нагласио да су у складу са економским могућностима Српске те категориjе увиjек приоритетне.

 

Начелник општине Kозарска Дубица Миле Злоjутро изjавио jе да Kозарска Дубица данас жали за погинулим воjницима и цивилима, али и слави велику побjеду, коjом jе на самом краjу рата одбрањена Република Српска.

 

„Чување успомена на те догађаjе траjна jе обавеза свих нас, коjи смо на овим просторима опстали захваљуjући хероjству и jединству воjске, полициjе и народа“, рекао jе Злоjутро.

 

Он jе поручио да не смиjе бити заборављено да jе Република Српска гарант слободе и опстанка народа на овим просторима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

К. Дубица: 20 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресиjе

САВАНОВИЋ: ВИШЕ РАЗВИЈАТИ ЛИЧНУ И КОЛЕКТИВНУ СВИЈЕСТ

ИСТОРИЈСКИ ЧАС О ОДБРАНИ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Западно краjишке општине – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: