Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Чија је брига гробље у Пребиловцима?

Датум објаве: петак, 24 априла, 2015
Објављено у Пребиловци
Величина слова: A- A+

Православно гробље у Пребиловцима, краjем марта 2015. године након акциjе чишћена од корова

Православно гробље у Пребиловцима, краjем марта 2015. године након акциjе чишћена од корова

Гробљa и споменициу њима вjерна су слика тог мjеста у коjем се налазе. Православно гробље у Пребиловцима jе и више од тога. Ово гробље може се доживjети и као (не)написана тужба на адресу правосудних органа – од међународног суда у Хагу до кантоналних и судова Боснe и Херцеговинe. Гробље на Краварици, уз храм Васкрсења Христовог, нажалост, показуjе да блиjеди код Срба некад врло снажна духовна спона између упокоjених и живих. 

У недjељу, 29. марта 2015. пребиловчани су се, у солидном броjу, са три моторне пиле, одазвали на акциjу уређења сеоског гробља. Акциjа jе договорена неколико дана раниjе на састанку мjештана-повратника у сеоском Дому културе кога jе иницирао отац Марко Гоjачић, парох чапљински.

Циљ jе био да се гробље очисти од сувишног шибља пред Васкрс, коjи jе и слава храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, као и пред свjештање истог, коjе се очекуjе у августу. Aкциja, мада jе урађено доста, треба се наставити.

Очишћен jе већи дио гробља. Послиjе више година указала се и средњевjековна некропола властеле коjа jе некад живjела у овом селу. Одстрањено шибљe и коров отворили су поглед на комплетно гробље у коjем су jош видљиви трагови злочина над упокоjеним Пребиловчанима и њиховим споменицима. Дванаест оборених спомен-плоча jош увиjек чека потомке да их подигну са земље. Наиме, од jуна 1992. до почетка повратка Пребиловчана у село 1999. године, оборен jе и мецима изрешетан скоро сваки споменик. Наjблаже речено изненађуjуће jе да послиjе, jош мало па четврт виjека, за оваj невиђени злочин над покоjницима нико ниjе одговарао.

Гробље у Пребиловцима, такво какво jе данас, пуно више говори о живима него о мртвима. Неким од покоjника су уништене и кости, другима jедине фотографиjе па им jе за сва времена изгубљен лик и основни подаци о њима и времену у коjем су живjели. Пажљивиjи посjетилац гробљу откриће да има петнаест споменика на коjима нису уписане године смрти покоjника коjи су давно умрли а споменик су подигли за свог живота. Један броj њих немаjу директних потомака, jер су 1941. изгубили дjецу или дjецe нису ни имали. Али непокретну имовину сваког од њих насљедио jе неко па би био људски и грађански ред да се насљедници потруде да учине што могу, како би вjечна кућа упокоjених Пребиловчана и свjештање Храма посвећеног Христовом Васкрсењу а у славу Пребиловачких великомученика дочекали са уређениjим гробљем.

Било како било, порушене а не обновљене споменике, споменике на коjима недостаjу године упокоjења неко треба да oбнови, макар да то учини неко од удружењa коjе су Пребиловчани формирали у избjеглиштву или мjесна заjедница.

Једнако као што кућа и њен изглед даjу прву слику о њеном власнику тако су и гробљa и споменици у њима вjерна слика тог мjеста у коjем се налазе. Православно гробље у Пребиловцима jе и више од тога. Оно jе велики дио сачуване материjалне историjе села. Гробље, нажалост, показуjе да блиjеди некад код Срба врло снажна духовна вертикала између упокоjених и живих. Ово гробље може се доживjети и као (не)исписана тужба на адресу правосудних органа – од међународног суда у Хагу до кантоналних и државних судова у Босни и Херцеговини.

———-

Завичаjни портал Пребиловци-село на Интернету покреће инициjативу да добровољним прилозима, колико ко може одвоjити, његвови посjетиоци образуjе фонд намењен искључиво за подизање порушеног и уређење гробља. Новац се уплаћуjе на жиро рачун брoj 3381102246138904 Српске православне црквене општине чапљинске с напоменом прилог за гробље у Пребиловцима. Посjетиоци нашег портала коjи живе у Србиjи новац могу уплатити на посебан рачун СНД Пребиловци у Београду броj рачуна 205-179372-31. Уз обавезну напомену да jе прилог намjењен за уређење гробља у Пребиловцима. Изражавамо наду да ћемо ускоро бити у прилици да наше читаоце обавjестимо како jе сакупљено довољно новца да се подигну порушени споменици и да се на већ подигнутим споменицима унесу подаци коjи недостаjу.

———–

Публиковано почетком априла 2015. године

 

Извор: Завичаjни портал Пребиловци-село на интернету

 

Везане виjести:

Пребиловци: И испод сиве дуге боjе живе – Jadovno 1941.

Владика Григориjе: Пребиловци су наjjачи и наjсвjежиjи симбол …

Село Пребиловци у Херцеговини – српска … – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top