fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

CERIĆ IDEOLOG STVARANjA ISLAMSKE DRŽAVE

rajko vasic 2.jpg

BANjALUKA, 11. APRILA (SRNA) – Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić smatra da se radikalizacijom stavova o BiH kao državi samo za Bošnjake reis Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić promovisao u ideologa stvaranja islamske države na prostoru BiH.

Vasić je istakao da to više nisu samo sentimentalni odbljesci propuštenih ratnih i poratnih šansi i iluzija u kojima je muslimanski narod živio i ratovao po osnovu politike kreirane u sarajevskom političkom krugu.

„Cerićevi stavovi o tome da je prirodnije reći Srbija i Sandžak, Hrvatska i Dalmacija, nego BiH, najcrnji je mononacionalni teritorijalizam koji se pojavio u Evropi još od Mehmeda osvajača i Hitlerove plave krvi“, naveo je Vasić u saopštenju.

On je ocijenio da Cerić, zahtjevom za nekom bošnjačkom mapom puta, traži da se krene putem islamske revolucije.

„Ti pozivi sada izgledaju tipično autistički i cerićevski, ali to što su nekoliko koraka ispred zvanično promovisane politike, ne treba da zavarava, naročito zato što ohaerovski, integracijsko-briselski i antidjetonski status kvo u BiH, odgovara realizaciji takve ideje“, navodi Vasić.

Poglavar Uslamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao je za magazin „PanBošnjak“ da je Bosna država, a Hercegovina pokrajina, kao što je i Sandžak pokrajina u Srbiji i kao što je Dalmacija pokrajina u Hrvatskoj.

„Sve više Bošnjaka misli da je vrijeme da se kaže da je Bosna zemlja Bošnjaka i ostalih koji je vole i prihvataju kao svoju jedinu domovinu i državu, te da su spremni boriti se za jedinstvenu i suverenu bosansku državu…“, rekao je Cerić.

On kaže da su Bošnjaci autohtoni narod koji ima prirodno pravo na svoju nacionalnu državu, te da moraju da naprave svoju mapu puta za sigurniju budućnost.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: