Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

CENTAR RADIO U SKLADU SA MOGUĆNOSTIMA

janko.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović izjavio je da je Centar uradio sve što je bilo u njegovoj moći da se predmeti ratnih zločina što kvalitetnije pripreme i proslijede nadležnim pravosudnim organima, te istakao da je činjenica da se moglo više, ali da raspoloživa finansijska sredstva to nisu dozvoljavala.

On je napomenuo da bi se ovom, prilično osjetljivom problematikom trebalo baviti mnogo više izvršilaca u odnosu na broj službenika koji se trenutno nalaze na evidenciji Centra. „U situaciji smo da po sistematizaciji imamo mnogo veći broj izvršilaca, ali se zbog nemogućnosti zapošljavanja nalazimo u ovakvoj poziciji. Dajemo maksimum, ali je to nedovoljno da pariramo federalnim institucijama“, rekao je Velimirović.

Velimirović kaže da je Centar, zahvaljujući angažmanu MUP-a Srpske, dostavio kvalitetnu dokumentaciju i dokaze. „Prihvatanje te dokumentacije još je veoma sporno, jer posebno zakazuje Tužilaštvo BiH. U boljim okolnostima mogli bi i više“, istakao je Velimirović za banjalučki „Fokus“.

Govoreći o Fondaciji „Pomoć“ i da li porodice optuženih za ratne zločine pred Haškim tribunalom i domaćim pravosudnim organima dobijaju neophodnu pomoć iz ove fondacije, Velimirović je naveo da su do sada pomoć dobijali članovi porodica kako bi mogli posjetiti srodnike u zatvorima.

„Centar može pomoći samo logistički, što je i radio do sada. Centar je pružao pomoć timovima odbrane uglavnom pri nabavci određene dokumentacije, a nije bilo finansijske pomoći za porodice, osim u dijelu kada je bila intezivirana akcija oko predaje i stimulacije za predaju“, napomenuo je Velimirović.

Na pitanje da li je Centar tražio više novca od Vlade da bi aktivnije bio uključen u proces podrške timovima odbrane haških optuženika, Velimirović je odgovorio da su timovi odbrane „pokriveni“ iz sredstava Haškog tribunala, koji bi reagovao ako bi Srpska ušla u njihovo finansiranje, što bi stvorilo nove probleme.

Velimirović je najavio da Centar ponovo kreće u opsežnu akciju prikupljanja podataka o žrtvama svih vrsta, ubijenih, poginulih, civila, vojnika i logoraša, ranjenih, razmijenjenih, nestalih, kako bi se kroz razumno vrijeme izašlo sa statističkom slikom gubitaka u prošlom ratu.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: