Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Чегар: Видио сам крв, комаде лобање, мозак убијених војника ЈНА

Бивши припадник Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване РБиХ Зоран Чегар рекао је данас у Суду БиХ да је, након убиства припадника ЈНА испред Дома полиције у Сарајеву у априлу 1992. године, на „коцкама“ видио крв, комаде лобање, мозак и косу, те цистерну комуналне службе која је прала улицу.

Зоран Чегар
Зоран Чегар

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА, овај свједок Тужилаштва испричао је да је предвече, по доласку испред Дома полиције, затекао грозан призор.

„Видио сам и нека тијела испред камиона. На улици су били неки непознати људи, те припадници Јукине јединице и наших специјалаца. Рекли су ми да је Миро Жмиро довео неке из Новог Града, да им је пукла гума на возилу и да их је Херенда убио. Мислим да сам тада видио и њих двојицу“, испричао је Чегар.

Он је рекао да је тада у Дому полиције било ванредно стање и хаотична ситуација. Викић је, каже, урлао на све и на некога преко телефона, а његова секретарица му је рекла да је тада телефоном разговарао са својим надређеним, помоћником министра МУП-а тадашње БиХ Јусуфом Пушином.

„Навече сам видио Јуку испред Дома. Рекао ми је да је тијела возио на Дариву, испод ковачнице, да су их полили нафтом, запалили и закопали. Тада сам га отјерао“, посвједочио је Чегар.

За Јуку Празину је рекао да је био пријератни, а потом и ратни криминалац који је имао своју формацију. Потврдио је да је долазио у Дом полиције, али да не зна код кога. Посебно је нагласио да Празина никада није био у саставу Специјалне јединице.

Он је потврдио и да Неџад Херенда, којег је такође виђао у Дому полиције, није био њихов припадник, него припадник резервног састава милиције.

Чегар се данас није могао сјетити неких детаља током испитивања тужиоца Весне Илић, па му је она предочила записник током давања његовог исказа у Тужилаштву БиХ 8. децембра 2011. године.

Тада је, између осталог, рекао да је по доласку испред Дома полиције затекао групу људи, цистерну предузећа „Рад“, те плави комби, службено возило МУП-а поред којег је стајао низак човјек у плавом мантилу, који је слабо видио на једно око, али да се не сјећа да је видио да је он утоварао лешеве.

Током давања исказа 2011. године, Чегар је рекао да је на тераси Дома видио припадника Специјалне јединице Мирсада Вилића који му је рекао: „Побише ове људе“. Навео је да је видио Херенду и Мишу Жмиру како су стајали на цести.

Свједок је тада рекао да је Празина долазио у Дом гдје су били и службеници Државне безбједности, укључујући Асима Даутбашића, који се за све питао.

За оптуженог Нермина Узуновића, званог Шок, којег је познавао од раније, рекао је да је био припадник Јукине јединице, али да није сигуран да је он на Дариви палио убијене војнике.

Тада је потврдио да није извршен никакав увиђај, нити је сачињен извјештај о том догађају.

За све што му је предочено из записника од 2011. године, Чегар је данас изјавио да је тачно.

У предмету „Велики парк“, осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 7. фебруар.

Извор: СРНА

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: